Budapesten holtverseny van Dobrev Klára és Karácsony Gergely között

Budapesten holtverseny van Dobrev Klára és Karácsony Gergely között

Dobrev Klára és Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely Instagram-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosban lényegében fej-fej mellett áll Dobrev Klára és Karácsony Gergely népszerűsége az ellenzéki szavazók között, míg minél inkább csökken a települések lélekszáma, annál inkább nő Jakab Péter támogatottsága. A Závecz Research június végén mérte az esélyeket, az eredményeket pedig az Idea Intézet elemezte.

 

Érezhető a különbség az ellenzéki szavazók véleményében annak függvényében, hogy milyen településen élnek. A Závecz Research még júniusban végzett közvélemény-kutatást az előválasztáson potenciálisan induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról. Fontos, hogy kifejezetten a magukat ellenzéki szavazóknak vallóknak, illetve a választásokon nagy eséllyel részt vevő, jelenleg ugyanakkor bizonytalanok válaszai alapján készítette el ebből elemzését az Idea Intézet.

A jelentés szerint Jakab Péter legfontosabb hátországa a nagyvárosokon kívüli Magyarország, azaz a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek és aktív bizonytalanok. A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony 21 és 18 százalékával. Ahogy azonban növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab Péter, és egyre erősödik Dobrev Klára és Karácsony Gergely támogatottsága. A megyeszékhelyeken a DK jelöltje 27, a főpolgármester 26 százalékos, a Jobbik indulója pedig 23 százalékot kapna.

A fővárosban még egyértelműbb ez a minta: Budapesten fej-fej mellett áll Dobrev Klára és Karácsony Gergely 32-32 százalékkal, míg Jakab Péter itt 13 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Az életkort vizsgálva is kirajzolódik egyfajta tendencia. A 40 év alattiak körében Jakab Péter vezet toronymagasan, 36 százalékkal, míg a középkorúak között már – 40-59 évesek – teljesen kiegyenlített az arány a három jelölt között, mindhármuknak 26-26 százaléka van. A 60 évesek és az idősebbek csoportjában Dobrev Klára és Karácsony Gergely egyaránt 34-34 százalékos, míg Jakab Péter itt 19 százalékkal bír.