Csepreghy Nándor: 270 beruházást függesztett fel a kormány 2100 milliárd értékben

Csepreghy Nándor: 270 beruházást függesztett fel a kormány 2100 milliárd értékben

Csepreghy Nándor (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Építési és Beruházási Minisztérium létrehozásának az egyik oka, hogy elfogytak a beruházási források, és erre reagálni kell – mondta Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a Portfolio Property Investment Forum konferencián az esemény sajtóközleménye szerint.

A közlemény szerint – amelyet a Telex.hu ismertetett – arról is beszélt, hogy az energiaárak emelkedése miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint konszolidációra van szükség. A másik kiemelkedő probléma a kamatszint elszállása, ami szintén a kiadások visszafogását, átcsoportosítását idézi elő.

Azt írták, hogy ezért 10 ezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, a magyar állam ennek megfelelően felfüggesztett bizonyos beruházásokat. Összesen mintegy 270 ilyen döntés született 2100 milliárd értékben.

Csepreghy szerint a felfüggesztett beruházásokat újratervezik, 2025-2026-ban újraindítják azokat. Ugyanakkor a már megkezdett építkezések nem állnak le, de 15-20 százalékos költségnövekedéssel számolnak. Emiatt mintegy 750 milliárd forint plusz forrás betervezésével szükséges kalkulálni – írták.