Dobrev Klára: Orbán nem sunnyoghat tovább

Dobrev Klára: Orbán nem sunnyoghat tovább

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd hajnalban megszületett az Európai Parlamentben az előzetes megállapodás a minimálbér-szabályozás elfogadásáról. Június 16-án a 27 tagállami miniszterelnökön fog múlni, hogy valóban zöld utat kap-e a szabályozás, amely egyszer és mindenkorra garantálná, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok az Európai Unión belül, hogy a tisztességes munkáért végre Magyarországon is tisztességes bér járjon – írja a Demokratikus Koalíció lapunknak eljuttatott közleményében.

– Egy becsületesen dolgozó magyar ember munkája nem érhet kevesebbet, mint egy osztrák vagy holland kollégájáé, az európai minimálbér-szabályozás bevezetésével pedig véget ér az a korszak Magyarországon, amikor a minimálbér emelése Orbán Viktor személyes kegyeként a miniszterelnök jó kedvén múlik – tették hozzá.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője külön rövid posztot szentelt az ügynek: „Június 16-án a miniszterelnökökön a sor. Orbán nem sunnyoghat tovább, akkor kiderül, számítanak-e neki a magyar munkavállalók!” 

Az EUrológus kiemeli, hogy a megállapodás nem jelenti azt, hogy minden országban ugyanannyi lesz a minimálbér, de a kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban pedig magasabb lesz. A jogszabály célja ugyanis az, hogy a minimálbérek minden uniós országban tisztességes életszínvonalat garantáljanak a munkavállalók számára.

Annak megállapítására, hogy mi minősül „megfelelő” minimálbérnek, a tagállamok létrehozhatnak egy valós árú fogyasztói kosarat az árukból és szolgáltatásokból. Másik módszerként alkalmazhatnak nemzetközileg általánosan használt indikatív referenciaértékeket is, például a bruttó mediánbér 60 százalékát és a bruttó átlagbér 50 százalékát.

A portál néhány adatot is közölt az egyes európai országokban jelenleg érvényes minimálbérekről: idén január 1-jei állapotok szerint Luxemburgban volt a legmagasabb a minimálbér az EU-ban, 2257 euróval, a legalacsonyabb pedig Bulgáriában, 332 euróval. A magyar minimálbér 552 eurónak felel meg, amely a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adatétól.