Döntött Orbán Viktor az embercsempészek autóiról

Döntött Orbán Viktor az embercsempészek autóiról

Hátrahagyott autó a magyar-szerb határ térségében (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El kell szállítani az embercsempészek által hátrahagyott járműveket a déli határtól – derült ki egy friss rendeletből. A csütörtöktől hatályos, Orbán Viktor által aláírt jogszabály a veszélyhelyzetre hivatkozva írja felül a közterület-felügyeletről szóló törvényt az alábbi településeken: Ásotthalom, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Balástya, Bordány, Csikéria, Domaszék, Forráskút, Gara, Hercegszántó, Homorúd, Katymár, Kelebia, Kübekháza, Kunbaja, Madaras, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szeged, Tiszasziget, Tompa, Újszentiván, Üllés, Zákányszék és Zsombó. E települések esetében a járművön elhelyezett értesítés után négy nappal a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal elviteti azt a járművet, amelyen nincs hatósági jelzés (rendszám), nem felel meg a gépkocsi fogalmának, és valószínűsíthetően embercsempészéshez használták.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő november elején hívta fel a figyelmet arra, hogy a szerb határ mentén rengeteg elhagyott autó áll, amelyeket vélhetően az embercsempészek hagytak maguk mögött. Hadházy a posztjában úgy fogalmazott: ez a „propagandakormány újabb mocskos húzása”, amivel „Rogánék” arra akarják emlékeztetni az arra járókat, „hogy ezek az elfogott embercsempészek autói.”

A rendelet szerint a kormányhivatal a jármű alvázszámát közzéteszi honlapján, ha a tulajdonos/üzembentartó három hónapon belül nem jelentkezik érte, gondoskodik az árverés útján történő értékesítésről vagy más módon történő hasznosításról.

– Sem a kiégett, sem az otthagyott, kifosztott, vagy épp szeméttel teli autó nem ritka látvány mifelénk – fogalmazott a 24.hu-nak néhány hete Ásotthalom polgármestere. Papp Renáta szerint gyakran azért van tűz a környékükön, mert elterelésként gyújtanak fel egy autót. A csempészek többnyire lopott vagy bérelt kocsikkal közlekednek, és azokat esetleges elfogásuk után hátrahagyják. Amelyik nem beazonosítható, az „ott rohad”. A polgármester úgy becsülte, csak náluk mintegy harminc gazdátlan autóroncs hever.

Címkék: autó, embercsempész