Duzzad a kormányzati vízfej, már közel 12 ezren dolgozhatnak a minisztériumoknál jövőre

Duzzad a kormányzati vízfej, már közel 12 ezren dolgozhatnak a minisztériumoknál jövőre

Orbán Viktor és kormánya ülésezik (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány szerint jövőre a tárcáknál 11 979 fő dolgozhat. Ez még az idei évhez képest is mintegy négy százalékos növekedés – írta a Népszava hétfőn.

Felidézték, a 11 évvel ezelőtti indulás adataihoz viszonyítva a jövőre tervezett létszám már közel kétszeres, például a 2010-es zárszámadási törvény szerint a kormányváltás évében a minisztériumokban 5748-an dolgoztak.

Hozzátették: nem csak a minisztériumok, de az állami felső vezetők száma is megkétszereződött. Míg 2010-ben 106 miniszterrel, államtitkárral és helyettes államtitkárral alakult meg az Orbán-kormány, jelenleg ugyanezekben a beosztásban már 198-an munkálkodnak. Ezen felül a miniszterek száma időközben 10-ről 15-re nőtt még úgyis, hogy a mai napig nincs önálló oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi tárca. A növekedés indoka a lap szerint az lehet, hogy az elmúlt években több háttérintézmény is beolvadt a minisztériumokba.

Például miközben 2010-ben a Miniszterelnökségen alig 93-an dolgoztak, ma már 780-an, a külügyi tárcánál pedig ma 40 százalékkal dolgoznak többen. Ugyanakkor stagnálásra, illetve létszámcsökkenésre is akadnak példák. A Honvédelmi Minisztérium gyakorlatilag alig növelte létszámát, az agrártárca pedig annak ellenére is fogyott, hogy ide olvadt be az egykori környezetvédelmi minisztérium. Leginkább a közigazgatási feladatait a Miniszterelnökségnek átadó igazságügyi tárca létszáma csökkent – írták.

A lap arra is kitért, a zárszámadási törvény szerint 2010-ben az országgyűlés és a kormányzat működtetése 640 milliárd forintba került az adófizetőknek, ugyanez 2022-re már 1116 milliárd forintba kerülhet.