Egész pályás letámadást indított a kormány a Felelős Értelmiség szerint

Egész pályás letámadást indított a kormány a Felelős Értelmiség szerint

Pálinkás József (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háborús retorika helyett felelős kormányzást vár a Pálinkás József által fémjelzett Felelős Értelmiség csoport. Mint nyilatkozatukban írják, a járványellenes fellépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége. A társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve „egész pályás letámadás” indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a színházak ellen.

„A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják” – figyelmeztetnek, hozzátéve: talán még nem késő megállni.

A nyilatkozathoz várják az aláírókat a honlapon, akiknek a listája folyamatosan bővül.

Háborús retorika helyett felelős kormányzást!

Mi, a 2019-es »Felelős Értelmiség« csoportosulás kezdeményezői, növekvő aggodalommal figyeljük, hogy a járványellenes föllépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége.

A társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve »egész pályás letámadás« indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a  színházak ellen. A szellemi élet ízlés- és politikai preferencián alapuló, egyoldalú támogatása és az állami kinevezési gyakorlat egyaránt túllép minden, a polgári demokráciákat jellemző formális és informális korláton.

Általánossá vált a félelem légköre, a lojalitás abszolút uralma a szakmai színvonal fölött, a régi időket idézi a sajtóirányítás, a célnak alárendelt statisztikai adatközlés és hovatovább: az öncenzúra.

Eközben tovább folynak az OLAF és más független szervek által kifogásolt ügyletek, a gazdasági visszaesés ellenére is folytatódik a nemzetgazdaság számára semmiképpen sem sürgető Paks-2 és Budapest–Belgrád vasút építésének előkészítése, valamint a sportberuházások és a határon túli szervezetek elszámoltatás nélküli, átláthatatlan támogatása.

A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják.

Ez a helyzet nyilvánvaló veszélyek forrása. Talán még nem késő megállni.”

A nyilatkozat aláírói: Ascher Tamás, rendező, egyetemi tanár, Bakró-Nagy Marianne, nyelvész, egyetemi tanár, Bálint Csanád, régész, az MTA tagja, Buzinkay Géza, történész, professor emeritus, Csaba László, közgazdász, egyetemi tanár, az MTA tagja, Dávidházi Péter, irodalomtörténész, az MTA tagja, Elek István, közíró, Fábián István, vegyész, egyetemi tanár, az MTA doktora, Görög Sándor, vegyész az MTA tagja, Győrffy Dóra, közgazdás, politológus, egyetemi tanár, Katona Gyula, matematikus, az MTA tagja, Kelemen János, filozófus, az MTA tagja, Kelevéz Ágnes, irodalomtörténész, Kenesei István, nyelvész, az MTA tagja, Keresztes K. Sándor, volt miniszter, Kertész János, fizikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Király Miklós, jogász, egyetemi tanár, Lányi András, filozófus, egyetemi docens, Nusser Zoltán, Bolyai díjas neurobiológus, az MTA tagja, Orosz Ferenc, biológus, az MTA doktora, Páles Zsolt, matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Pálinkás József fizikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Romsics Ignác, történész, az MTA tagja, Solti László, állatorvos, egyetemi tanár, az MTA tagja , Szajbély Mihály, irodalomtörténész, egyetemi tanár, Szakolczai György, közgazdász, professor emeritus, Szeidl György, gépészmérnök, egyetemi tanár, Takács-Sánta András, humánökológus, egyetemi docens, Tallár Ferenc, filozófus, professzor emeritus, Tardos Gábor, matematikus, az MTA tagja, Venetianer Pál, biológus, az MTA tagja”