Egy Duna-parti lakás és romániai földek sem szerepeltek Bánki Erik vagyonnyilatkozatában

Egy Duna-parti lakás és romániai földek sem szerepeltek Bánki Erik vagyonnyilatkozatában

Bánki Erik 2018. márciusában egy mezőcsáti kampányrendezvényen (Fotó: Facebook/Tállai András)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Római-parton, az elegáns Római Wellness Otthon lakóparkban volt több éven keresztül egy 133 négyzetméteres lakása a fideszes Bánki Eriknek – írja friss cikkében a Direkt36. A lakás sosem szerepelt a képviselő vagyonnyilatkozatában, pedig Bánki elismerte, hogy „félig-meddig” jelenleg is a lakóparkban él.

Ahogy arról az oknyomozó portál beszámolt: a politikus és felesége 2009 nyarán, a B6-Home Kft. nevű cégen keresztül lettek a lakás tulajdonosai: összesen 96 millió forintot fizetve szálltak be a vállalatba, amelynek akkor már a tulajdonában állt a lakás. A céget 2012-ben eladták, de Bánki felesége továbbra is közvetett tulajdonosa maradt két másik lakásnak ugyanabban a lakóparkban, szintén cégeken keresztül. A képviselő vagyonbevallásaiban azonban 2009 óta csak egy 47 négyzetméteres ürömi ház szerepel, amelynek csak az ötöde az övé.

Bánki azt mondta, azért nem írta be a lakóparki ingatlant a vagyonnyilatkozatába, mert nem személyesen ő, hanem egy cége birtokolta azt. „A cégtulajdon és a magántulajdon két különböző dolog. Ha egy cég tulajdonában van egy ingatlan, akkor a cég tulajdonában van, és nem a magánszemély tulajdonában” – mondta a Direkt36-nak.

Bánki hasonlóan magyarázta azt is, miért nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban a romániai vállalkozásain keresztül Erdélyben szerzett, több mint száz hektárnyi (kb. 160 focipályányi) földet és a romániai cégek több száz milliós köztartozásait. Bánki romániai üzleteiről a Direkt36 tavaly decemberben közölt részleteket.

Bánki Erik erdélyi üzlete: a több milliárdos projekt bebukott, de ő nyert százmilliót | Magyar Hang

Több mint száz hektár földet vásárolt, végül hatalmas tartozásokat halmozott fel, de ő jól járt.

Bár a vagyonnyilatkozati rendszer lényege az lenne, hogy átláthatóvá tegye a képviselők vagyoni helyzetét, a szabályok nem egyértelműek. Azt például nem mondják ki egyértelműen, hogy a képviselőknek a közvetlenül a tulajdonukban lévő vagyontárgyak mellett a közvetetten – tehát például cégeiken keresztül birtokolt – vagyonukról is nyilatkozniuk kell-e. Ezt a kiskaput sok – bár ahogy a Direkt36 korábbi példáinkból kiderül, messze nem minden – képviselő kihasználja, amivel ugyan törvényt nem sértenek, de ezzel hozzájárulnak a sok sebből vérző vagyonnyilatkozati rendszer kiüresedéséhez.