Egyelőre nem adja vissza a korábbi alpolgármester a Dunaújvárosból elvitt winchestert

Egyelőre nem adja vissza a korábbi alpolgármester a Dunaújvárosból elvitt winchestert

Pintér Tamás (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem hajlandó visszaadni Dunaújváros korábbi fideszes alpolgármestere azt a merevlemezt, amely az ellenzéki Pintér Tamás sikerét hozó önkormányzati választás után tűnt el a hivatali gépéből – értesült a Magyar Hang Pintér Tamástól.

Ahogy több más helyen, a dunaújvárosi önkormányzatban is zajlott „nagytakarítás” azután, hogy kiderült, az ellenzék veheti át a hatalmat: az Alfahír számolt be róla, hogy három merevlemezt vittek ki a városházáról. Pintér Tamás, a város új polgármestere lapunknak elmondta, hogy az eddigi polgármester, az egyik alpolgármester, illetve a polgármesteri kabinetvezető gépeiből hiányoznak a winchesterek. Emiatt már a jegyzőhöz fordultak és rendőrségi feljelentés is született.

Most pedig kiderült, hogy az egyik merevlemez egyelőre nem is kerül vissza a városházára. Pintér Tamás beszámolója szerint ugyanis Szepesi Attila alpolgármester arról tájékoztatta a helyi jegyzőt, hogy bár az adathordozót nem ő vitte el az irodájából, már nála van. Ám azt egyelőre nem adja vissza, hiszen azon – állítása szerint – „nemzetbiztonsági adatok” vannak. A meglepő kijelentését – mint Pintér Tamás elmondta – azzal indokolta, hogy két olyan társaságnál is felügyelőbizottsági, illetve igazgatósági tag, ahol minősített adatokkal dolgozott. A merevlemezt pedig csak akkor viszi vissza, ha az érintett társaságoktól erre írásos engedélyt kap.

Megkezdődött a nyomeltakarítás? | Magyar Hang

A politikus magyarázata azonban több kérdést is felvet. Egyrészt a minősített adatok tárolása igen komoly biztonsági feltételekhez kötött, ha valóban nemzetbiztonságilag releváns információkról van szó, azok biztosan nem lehetnek egy egyszerű hivatali számítógépen. Ráadásul az a magyarázat is sántít, hogyha az érintett társaságok írásos engedélyt adnak a hozzáféréshez, akkor azt elolvashatja más is. Hiszen a minősített adatokhoz nem férhet hozzá csak úgy bárki, nem véletlenül esnek át átvilágításon azok, akik ilyen információkat kezelnek. Legfeljebb úgynevezett „nem nyilvános” minősítésű iratról lehet szó, de az – mint a neve is mutatja – nem minősített adatnak számít, nem is esik az erről szóló jogszabályok hatálya alá.

Pintér Tamás az önkormányzati választáson jelentős többséggel győzte le a várost 2010 óta irányító fideszes Cserna Gábort. Míg az ellenzéki összefogás jelöltjeként induló jobbikos politikus 56 százalékot kapott, kormánypárti ellenfele 41 százalékkal lett a második. Miután Pintér Tamás a 2018-as országgyűlési választáson megnyerte az egyéni választókerületet, így most polgármesterré választása után a parlamenti székéért időközi parlamenti voksolást kell majd tartani.