Egyes esetekben kezelhetik az endometriózisos betegeket magán- és állami ellátásban is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új szolgálati jogviszonyról szóló törvény értelmében ugyanazt a beteget nem kezelheti ugyanaz az orvos magán- és állami ellátásban is. Ez a változás számos endometriózisban szenvedő nőt hozott lehetetlen helyzetbe, írja a Telex.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma most közölte, hogy bizonyos esetekben lehet kibúvó az új szabályozás alól. Az endometriózis esetén akkor, ha az orvos még az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény tavaly novemberi életbe lépése előtt elkezdte a beteg kezelését.

Ha ezután kezdte meg a beteg magánegészségügyi kezelését, akkor viszont az nem folytatható az államilag finanszírozott ellátásban. A káoszt az okozta, ahogy Széll Bernadett független képviselő is felhívta erre a figyelmet, hogy az intézmények különbözőképpen értelmezték az új szabályozást. egyesbetegeknek emiatt nagyon sok pénzt kellene fizetniük a műtéti beavatkozásért.

Az endometriózis az a nőgyógyászati tünetegyüttes, amikor a méh belső falát alkotó speciális nyálkahártya rendellenes módon más szervekben is megtalálható, nem csak a méhben. Magyarországon 200 ezer nőt érinthet a betegség, amely a meddőség gyakori oka.