Eldőlt: 2021-től eltörlik az óraátállítást az Európai Unióban

Eldőlt: 2021-től eltörlik az óraátállítást  az Európai Unióban

(Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavaszi és őszi óraátállítás eltörléséről döntött az Európai Parlament (EP): a testület hivatalos weboldalán megjelent tájékoztatás szerint 2021-ben lép életbe a változtatás. A tagállamok maguk dönthetik el, melyik időzónába kívánnak tartozni.

Az EP állásfoglalása értelmében azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg. A Parlament 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett döntött így. A parlament tehát támogatta az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó bizottsági javaslatot, azonban a kezdő dátumot 2019 helyett 2021-ben határozta meg.

A képviselők egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és a bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Ha a bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatja - fogalmaz az elfogadott szöveg. A tájékoztatás szerint az elfogadott szöveg a Parlament tárgyalási pozícióját jelenti az Európai Tanáccsal a végső jogszabályról folytatandó tárgyalások során.

Az EP 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére kérte fel az Európai Bizottságot (EB), hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását. Az EB az ezt követően elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. A bizottság ezt követően javaslatot nyújtott be, amelyről a tanácsnak és a parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

Az Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.