Eldőlt, mikor jön a szuverenitásvédelmi törvénycsomag

Eldőlt, mikor jön a szuverenitásvédelmi törvénycsomag

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2023. november 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő kedden nyújtja be a Fidesz frakciója a korábban már beharangozott, ám egyelőre több kérdést is felvető úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter túl sok részletet nem árult el, de a legfontosabb részének a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását nevezte, amely alapján bűncselekmény lenne, ha egy párt külföldről támogatást fogad el és azt felhasználja a kampányban. Ez eddig is törvénytelen volt, de az új szabályokkal már bűncselekmény is lehet.

A szuverenitásvédelmi jogszabálycsomagot Kocsis Máté, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője harangozta be még szeptemberben a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén. Akkor úgy fogalmazta meg a javaslat célját, hogy megnehezítsék „azoknak a dolgát, akik külföldön dollárért árulják hazánkat”, illetve „kicsit borsot törjenek azoknak a baloldali újságíróknak, álcivileknek és dollárpolitikusoknak az orra alá, akik úgy gondolják, hogy amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni”. Később kicsit konkrétabban is fogalmazott azzal, hogy számonkéhetővé kívánják tenni „azokat – a sok esetben álcivil – szervezeteket, amelyeket külföldről pénzelnek, valamint azokat a pártokat és személyeket, akik Karácsony Gergely környékén is felbukkantak”. Azt is előrevetítette, hogy Brüsszel nem fogja jól fogadni az új törvényjavaslatot.

A külföldi támogatás azért is forró téma, hiszen a 2022-es parlamenti választások előtt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a mozgalma, illetve több civil szervezet is összesen több milliárd forintot kapott az Egyesült Államokból, erről titkosszolgálati jelentések is szólnak. A politikus állítása szerint a hozzájuk, vagyis a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz került pénzeket nem a pártok használták fel, vagyis nem történt törvénysértés, ugyanakkor az Állami Számvevőszék már vizsgálatot indított és több milliárdos bírságot helyezett kilátásba.