Elhunyt Jakab Ferenc virológus

Elhunyt Jakab Ferenc virológus

Fotó: David Tomaseti/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője. Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi – olvasható a Virológia Pécs Facebook-oldalán.

Jakab Ferenc nevét a koronavírus-járvány idején ismerte meg a szélesebb nyilvánosság, 2020-ban a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője is volt. Az akciócsoportot még 2020 márciusában állította fel a kormány, hogy kifejlesszenek egy hatékony vakcinát a koronavírus ellen. A professzor világjárvány idején a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjeként dolgozott.

A tudós 1977-ben született Marcaliban. Anyja tanítónő, apja sebész volt volt, ma már mindketten nyugdíjasok. Kaposváron érettségizett, majd 2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán – olvasható a PTE honlapján. Doktori fokozatát 2005-ben szerezte meg, elméleti orvostudományból, 2012-ben pedig biológiai tudományokból habilitált. Hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A virológusprofesszor 2020 szeptembere óta az MTA doktora volt. 

A Hvg.hu-nak 2020-ban azt nyilatkozta, hogy apjától örökölte a biológia iránti szenvedélyét. „Általános iskolás voltam, amikor édesapám hazahozott egy régi, leselejtezett mikroszkópot, és nem tudtam szabadulni a mikrovilágtól, amit a lencséjén át láttam. Mindent megvizsgáltam, a pocsolya vizétől az állatok szőréig” – mondta a lapnak. A Pécs Aktuál állítása szerint, a professzor önkezével vetett véget az életének és magánéleti okok állhatnak öngyilkosságának hátterében. A helyi portál arról is írt, hogy a professzor volt a Szentágothai János Kutatóközpont legmagasabb biobiztonsági szintű virológiai laboratórium vezetője is. A labort még az USA magyarországi nagykövete, David Pressmann is megtekintette. 

Címkék: Jakab Ferenc