Megjelent a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete – januártól léphet életbe

Megjelent a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete – januártól léphet életbe

Matricákkal is tiltakoznak az oktatás állapota miatt és a státusztörvény ellen. (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Belügyminisztérium honlapján a nagy tiltakozást kiváltó, ám ennek ellenére elfogadott státusztörvény végrehajtási rendelete – vette észre az Eduline. Mint írták, a dokumentum 83 oldalas, és augusztus 8-ig lehet véleményezni, míg a hatályba lépés dátuma 2024. január 1-je.

A lap arról írt, a dokumentumban többek közt az áll: „a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót a munkáltató tartósan magas színvonalú munkája, vagy egy adott feladat kiváló teljesítésének elismeréseként mérlegelési jogkörében jutalomban részesítheti”. Emellett olyan rendelkezést is tartalmaz, hogy az etika, a könyvtárostanár, a természettudomány és az állampolgári ismeretek tantárgyakat olyanok is taníthatják, akik legalább hatvanórás pedagógus-továbbképzésen vagy szakirányú továbbképzésen vettek részt.

Kiemelték azt is, a pedagógus munkakörben foglalkoztatott számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részébe beletartoznak az alábbiak is: 

• különböző feladatellátási helyeken történő alkalmazás esetében a köznevelési intézmény telephelyei közötti utazás
• az eseti helyettesítés
• az intézményfejlesztési feladatokban való közreműködés és
• a gyakornokok szakmai segítése, mentorálása is.

Mint korábban beszámoltunk róla, béremelést nem, megszorításokat viszont tartalmaz a státusztörvény, amelyet pár hete fogadott el a Országgyűlés a hónapokig tartó tiltakozások ellenére. Fél éves munkaidőkerettel, átvezényléssel, hosszabb felmondási idővel kell számolniuk a közoktatásban és köznevelésben dolgozóknak, és ha nem fogadják el az új „megállapodást”, legfeljebb 3 havi végkielégítésre jogosultak. Az új szabályozásra 134 kormánypárti képviselő szavazott igennel, míg az ellenzéki politikusok nemmel voksoltak.