Elítélték a volt francia kormányfőt sikkasztás miatt

Elítélték a volt francia kormányfőt sikkasztás miatt

Francois Fillon volt francia miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak párt elnökjelöltje elismeri vereségét a francia elnökválasztás első fordulója után Párizsban 2017. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia bíróság bűnösnek találta fiktív foglalkoztatás vádjában a volt jobbközép kormányfőt, Francois Fillont – jelentette a francia sajtó és a brit közszolgálati BBC is. A törvényszék ítéletet is hirdetett: a beszámoló szerint Fillon öt évet kapott, amiből hármat felfüggesztettek, míg walesi felesége, Penelope három év felfüggesztett börtönre ítélték. A bírósági ítélet szerint a párnak fejenként 375 ezer euró kártérítést is kell fizetnie. A France24 hírtelevízió szerint a volt kormányfőt 10 évre eltiltották a közügyektől, és nem viselhet semmilyen közhivatalt ez idő alatt. Fillon a legmagasabb rangban szolgált politikus, akit valaha bírósági ítélettel sújtottak 1958 óta.

A vádak szerint a volt miniszterelnök úgy alkalmazta feleségét és fizettek ki neki mintegy 831 ezer eurónyi közpénzt, hogy nem állt munkavégzés mögötte. A botrányt még a Le Canard Enchaîné nevű szatirikus lap tárta fel 2017-ben. E szerint Penelope Fillon úgy dolgozott a férjének parlamenti titkárként az 1990-es és 2000-es években összesen hat évig, hogy valójában semmit sem csinált, csak a pénzt vette fel érte. Az ítélet szerint ezért a párnak a francia nemzetgyűlés számára ugyancsak 401 ezer eurónyi büntetést kell megfizetniük.

Az ügy kirobbanásáért nagy árat kellett fizetnie a Nicolas Sarkozy jobbközép államfő alatt, 2007 és 2012 között a miniszterelnöki posztot betöltő Fillonnak, ugyanis ezen úsztak el a 2017-es elnökválasztási esélyei – amelyet egyébként végül a jelenlegi államfő, Emmanuel Macron nyert meg.