EP-választás: a Publicus szerint fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik, Dobrev is befutó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A biztos pártválasztók körében 50 százalék fölött áll a Fidesz támogatottsága az Európai Parlamenti választások előtt – derült ki a Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint az MSZP és a Jobbik fej-fej mellett állnak, az LMP támogatottsága azonban alaposan bezuhant.

A Publicus március 13. és 20. között 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatása a pártok támogatottságának alakulását vizsgálta az országgyűlési és az Európai Parlamenti választások esetén.

Az országgyűlési választások esetén, vagyis „ha most vasárnap lennének a választások”, a Fidesz-KDNP a szavazatok 26 százalékát söpörné be, az MSZP-Párbeszéd, illetve a Jobbik támogatottsága egyaránt 11 százalék. Az összes megkérdezett körében végzett felmérés alapján a nagy többség, mintegy 44 százalék bizonytalan.

Az LMP és a DK támogatottsága is 1-1 százalékpontot csökkent, és 1, illetve 2 százalék. Az LMP esetében ez az elmúlt években mért legalacsonyabb érték. A Kétfarkú Kutya párt és a  Mi Hazánk Mozgalom Párt támogatottsága 1-1 százalékpontot növekedett, így 2, illetve 1 százalék. A Momentum támogatottsága nem változott, 2 százalékon áll. Mivel az EP voksolásra egyes pártok mozgósítási képessége eltérő lehet, ezért a május végén esedékes választásra a preferenciákat néhány hónapja külön is mérik – tájékoztatott a Publicus.

Megvan az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listája, saját „bölcsek tanácsát" is létrehoznak | Magyar Hang

A MSZP választmánya jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti (EP-) választási listáját: a negyedik helyen szerepel a Párbeszéd első képviselőjelöltje, Jávor Benedek - jelentették be a pártok vezetői az MTI beszámolója szerint szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

A választáson részvételüket biztosra ígérők aránya hónapról-hónapra folyamatosan csökken, de még így is meglehetősen magas, 46 százalékos. A Fidesz-KDNP, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik EP támogatottsága is egy-egy százalékpontot növekedett, így 29, 11 és 12 százalék. Az LMP EP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 1 százalékon áll. A listavezető bejelentése után a DK EP-támogatottsága egy százalékpontot nőtt, 4 százalékos, és hasonló növekedés és eredmény figyelhető meg a Momentum esetében is.

Indulhat a Momentum az EP-választáson | Magyar Hang

Elhárulni látszanak az adminisztrációs akadályok, így a Momentum indulhat a májusi EP-választáson - számolt be róla az Index. A Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) eddig két fő gondja volt. Az egyik szerint a párt székhelyeként a Múzeum körutat tüntették fel, miközben a hiteles nyilvántartásban még a Rózsa utca szerepelt.

Mivel a biztos EP szavazó pártválasztók körében az Fidesz támogatottsága átlépte az 50 százalékot, és mivel az ellenzék erői várhatóan külön indulnak, ezért jelen kutatás alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 EP-mandátumra számíthat – vonja le a végkövetkeztetést közleményében a Publicus.

E szerint az MSZP-ből Tóth Bertalan, Ujhelyi István és Szanyi Tibor jutna be az Európai Parlamentbe, míg a Párbeszéddel közös lista negyedik helyén álló Jávor Benedek lemaradna. A Jobbikból Gyöngyösi Márton, Balczó Zoltán és a párt szóvívője, Jakab Péter kerülne be, a DK-ból Dobrev Klára, a Momentumból pedig Cseh Katalin. Az előbbiekhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a szocialisták elnöke, Tóth Bertalan jelen ismeretek szerint nem megy ki Brüsszelbe, vagyis ha 3 mandátumhoz jut az MSZP-P listája, akkor Jávor Benedek mégis kijut. A Jobbik esetében sem biztos, hogy a lista első három szereplője közül mindenki az EP-be tart, Jakab Péter várhatóan a hazai frakciót erősíti majd a májusi megméretés után is.