Európai ügy a székelyeké

Európai ügy a székelyeké

Résztvevők székely zászlót feszítenek ki az erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén a Hősök terén 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem áll le a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai uniós kezdeményezését segítő kampány: az Irdala.hu Facebook-oldalán stream-vitasorozat kezdődik az EU területén élő kisebbségek, a nemzeti régiók témájában. Hétfőn este nyolc órától Bojár Iván András irodalomtörténész, Kardos Gábor filozófus és Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja cserélnek eszmét Idegen régiók? címmel.

Mint ismert, az előírt határidőre, május 7-re az utolsó hetek nagy hajrájával összegyűlt az Európai Unió sokféleségének fenntartását célzó kezdeményezés sikeréhez szükséges egymillió aláírás. Valamivel több is, hiszen az egymillió online szignó mellett papír alapú aláírásból is legalább kétszázezerről tudnak a szervezők. Csakhogy akkor foglalkozik az üggyel az EU, ha legalább hét tagállamban sikerül összegyűjteni a lakosság arányában egy minimális számú aláírást. Ez azonban csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült.

Ezért az SZNT és a magyar kormány az aláírásgyűjtés idejének meghosszabbítását kezdeményezte az Európai Bizottságnál arra hivatkozva, hogy a járványügyi helyzet lehetetlenné tette a papír alapú gyűjtést. A brüsszeli testület a héten pozitívan reagált: javasolta a határidő hat hónappal való meghosszabbítását. Erre azonban még a miniszterek Tanácsának és az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania.

A kezdeményezés arra irányul, hogy a kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Magyarországon példátlannak mondható összefogás kísérte az aláírásgyűjtést, a Demokratikus Koalíció kivételével a pártok támogatták az akciót. Ahogy világnézeti hovatartozástól függetlenül ezt tette a magyar közélet számos ismert szereplője is.

Ha folytatódhat az aláírásgyűjtés, nagy szükség lehet a Horvátországban és Szlovéniában élő magyarokra. Az ő támogatásuk azonban még mindig nem elég a sikerhez. A kampánynak innentől arról kell szólnia, hogy nem pusztán magyar ügyről, Székelyföld fejlődésének gazdasági segítéséről van szó, hanem általában az Európai Unióban élő kisebbségek kulturális örökségének a védelméről.

Ehhez kell szövetségeseket keresni az EU más országaiban élő polgárok között. Az Irdala.hu Facebook-oldalán kezdődő beszélgetések is arra fókuszálnak majd, hogy a baszk, katalán, flamand és más kisebbségek helyzete miként kapcsolódik a székelyek ügyéhez.