Ez veszélyes! Berepülőország lettünk

Ez veszélyes! Berepülőország lettünk

Ezzel a repülővel érkezett Kállósemjénre a focicsapatnyi migráns (forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly tizenhat, idén öt esetben követtek el illegális légtérsértést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tudta meg megszűnése másnapján a Magyar Nemzet. A rendőrséghez Gyüre Csaba adott be közérdekűadat-igénylést, még márciusban, ám választ valamiért csak az országgyűlési voksolás után kapott. A berepülések esetében főleg jövedéki termékek csempészése volt a cél, a rendőrség szerint. Egy esetről írtak, amikor tudomásuk szerint illegális migrációt segített a légtérsértés. Ez volt alighanem az az idén januárban történt eset, amikor Kállósemjén határában egy Kelet-Ukrajnából felszállt, ukrán felségjelzésű AN–2-es migránsokat csempészett Magyarországra. A gép azonban beleragadt a sárba, és nem tudott felszállni, úgyhogy a migránsok megindultak Kállósemjén felé.

Az afgánokat a buszról szedték le, a vietnámiakat a helyi görög katolikus plébánia mellett találták meg. Támadt is riadalom a településen, amit a térség fideszes országgyűlési képviselője azonnal ki is használt: a sárba ragadt gép mellett adott videónyilatkozatot saját Facebook-oldalának. Elmondta, hogy újabb veszéllyel fenyeget a migrációs hullám. Ezért arra kéri a lakosságot, hogy „legyenek éberek, mert ez az eset is bebizonyította, hogy a csempészútvonalak délről keletre tolódtak”.

Még egy kis burkolt sorosozás is belefért: – Térségünk csempészútvonal tekintetében nem elhanyagolható kockázatot rejt magában. Az eset is elgondolkodtatja a tisztelt honpolgárokat, hogy kinek van pénze arra, hogy tízmillió forint értékű repülőgéppel embereket csempésszen Magyarországra, hacsak nem olyan szervezeteknek, amelyeknek van bőven pénzük. Ez is egyik bizonyítéka annak, hogy az illegális migráció veszélyt jelent Magyarországra, és valakiknek sokat ér, hogy az eszközöket felhasználva illegális migránsokat juttassanak Magyarországra – szólt a bel- és külpolitikai áthallásoktól sem mentes üzenet.

Még akkor rá is kérdeztünk Simon Miklósnál, hogy akár a térség országgyűlési képviselőjeként, akár a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként tett-e érdemi lépéseket, javaslatokat az ügyben. Érdeklődtünk annak kapcsán is, kezdeményezi-e esetleg, hogy a Magyar Honvédség léptessen életbe szigorúbb protokollt az ukrán, illetve a román légtérből a magyarba „betévedő” csempészgépekkel kapcsolatban. Simon azonban nem válaszolt kérdéseinkre. Azóta sem. Így járt az LMP képviselője, Demeter Márta is, aki a Honvédelmi Minisztériumhoz (HM) és a Belügyminisztériumhoz (BM) fordult az ügyben, immár februárban, de ő sem kapott érdemi választ. A 24.hu által nyilvánosságra hozott beadványában a képviselő kitért arra is, mindez azért fontos, mert több jel is utalt arra, hogy nem ez volt az első eset, amikor ezen a területen kisrepülő szállt le. A helybéliek ugyanis már többször látták a csempészetre használt An–2-est.

Simon Miklós számára márciusban jött el a cselekvés ideje. Megszólalni legalábbis ekkor érezte szükségét, két hónappal a kállósemjéni eset után. A fideszes képviselő a kormányközelbe került Kelet-Magyarország újságban dicsekedett el azzal, hogy környékbeli polgármesterek megkeresték őt és a BM-et azért, hogy a légtér védelmében tegyenek lépéseket. Úgyhogy ezért most rendőrségi helikopterek szelik át a nyírségi eget. Csempészetről viszont egyetlen árva szó sem esik a cikkben, pedig a rendőrség válaszában hangsúlyozza, hogy tapasztalataik szerint főleg a jövedéki termékek behozatala az illegális berepülések célja.

Ez a cikk eredetileg a Szamizdat Magyar Nemzetben jelent meg 2018. április 14-én. Fizessen elő lapunkra! Amennyiben előfizetési díja május 13-ig beérkezik, már a május 18-án megjelenő első számtól tudjuk kézbesíteni a Magyar Hangot.