Felgyorsítaná a Quaestor-ügyet a főügyészség

Felgyorsítaná a Quaestor-ügyet a főügyészség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Indítványt tett a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügy büntetőjogi felelősségre vonást érdemben nem érintő ügyrészeinek megszüntetésére az eljárás rövidítése érdekében – áll a Fővárosi Főügyészség közleményében, amelyet a Telex idézett.

Mint írják, a Quaestor-ügyben eddig lefolytatott bizonyítási eljárás alapján egyértelmű, hogy az 50 millió forint alatti kárt okozó bűncselekményeket érintő bizonyítás a továbbiakban jelentős időt venne igénybe. Ráadásul a vádemelés óta eltelt időben a szóban forgó bűncselekményekben érintett sértettek döntő többségének (84 százalék) a büntetőeljárásban figyelembe vehető kára részben vagy teljes egészben megtérült. Összegezve, ezeknél a cselekményeknél a meg nem térült kár összege a teljes vád tárgyává tett mintegy 72 milliárd forintos elkövetési érték 0,3 százaléka.

Ez alapján a Quaestor-ügy vádirata 4. vádpontjának a vád tárgyává tett további, jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények mellett, a terheltek felelősségre vonása szempontjából nincs jelentősége. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint ezekben az ügyekben a büntetőeljárást érdemes megszüntetni, ezért erre tett indítványt, az eljárás észszerű időn belül történő befejezése érdekében.

Az eljárás részleges megszüntetése – bűnösség kimondása esetén – a büntetéskiszabási elvekre figyelemmel, érdemben nem befolyásolja a kiszabandó büntetés mértékét. Az indítványról a Fővárosi Törvényszék dönt.

A Quaestor 2015. március 11-én jelezte ügyfeleinek, hogy a cég fizetésképtelen és öncsődöt jelent. A Magyar Nemzeti Bank nem sokkal később közölte: a kibocsátott kötvényekből 150 milliárdnyi papírnak nem volt fedezete. A társaság tulajdonosa, Tarsoly Csaba – társaival – 2015. március 30-án került előzetes letartóztatásba. Az első tárgyalását 2016 júliusában tartották, azóta is tart a per, a Fővárosi Főügyészség 11 emberrel szemben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás miatt. Az együttes elkövetési érték meghaladja a 77 milliárd forintot, a büntetőjogi értelemben vett sértettek száma 755 fő.