Felhős, borús, ködös idővel indul a hét

Felhős, borús, ködös idővel indul a hét

(Fotó: Maksim SiSlo/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk: kisebb-nagyobb szakadozások, illetve rövidebb napos időszakok inkább csak az ország délnyugati felében lehetnek, míg északkeleten borult, párás marad az idő – írja hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint eleinte nem várható csapadék, majd a déli óráktól az ország északkeleti harmadán elered az eső. A délies szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 12 fok között alakul, északnyugaton lesz a legenyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 18 fok között várható, de a tartósan borult részeken ennél pár fokkal alacsonyabb értékek valószínűek. Az Alpokalja térségében enyhébb idő sem kizárt.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint hétfőn kettősfronti hatás várható, így a hideg- és melegfrontra érzékenyekre is nehéz nap vár. Fejfájás, ízületi fájdalmak, vérnyomás-ingadozás és emésztési problémák egyaránt jelentkezhetnek. A hűvösebb, nyirkosabb északi tájakon a kopásos eredetű ízületi bántalmak nemcsak reggel, de napközben is intenzívebbek lehetnek. A sokfelé borongós, tartósan fényszegény kedvetlenséget, rossz közérzetet idézhet elő. A változékony, keleten, északkeleten hűvösebb időben érdemes rétegesebben öltözni. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, hétfőn északon nem csak reggel, de több helyen napközben is pára, köd, helyenként sűrű köd okozhat rossz látási viszonyokat. Gyenge eső, szitálás, főként Dunától keletre alakulhat ki, itt helyenként nedvesebb, csúszósabb utakra kell készülni. Este többfelé válhat párássá, ködössé a levegő, ezért érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

Címkék: időjárás