Főpolgármesteri Hivatal: A kijárási korlátozás ellehetetleníti Budapest zöldség- és gyümölcsellátását

Főpolgármesteri Hivatal: A kijárási korlátozás ellehetetleníti Budapest zöldség- és gyümölcsellátását

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijárási korlátozás ellehetetleníti Budapest zöldség- és gyümölcsellátását – közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel. Mint írták, Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a kijárási korlátozás ne tegye tönkre a nagybani piac működését, és ne okozzon zavart a budapestiek zöldség- és gyümölcsellátásában.

A közlemény szerint a vészhelyzetben alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló – a köznyelvben kijárási korlátozásként ismert – kormányrendelet alapján az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével este 7 és reggel 5 között tartózkodni tilos, és az üzleteket reggel 5-ig zárva is kell tartani. „Bár az üzlet fogalmát ez a rendelet nem szabályozza, a kereskedelemről szóló törvény ezt megteszi, ez alapján pedig a Budapesti Nagybani Piac ennek megfelel. A nagybani viszont hagyományosan este 7 és éjfél között tart nyitva, így biztosítva, hogy a kiskereskedők reggelre már friss zöldséggel és gyümölccsel várhassák a vevőket” – hívták fel a figyelmet.

– A kormány ezzel a döntéssel teljesen ellehetetleníti a nagybani piac működését, ezzel kárt okozva magyar termelők és kereskedők százainak, valamint a budapestieknek és természetesen a környéken élőknek – emelték ki. A főpolgármester azt kérte Pintér Sándortól, hogy módosítsa a szabályozást, és az ne vonatkozzon az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységet végzőkre. „Amíg ez nem történik meg – az alaptörvény 28. cikkében megfogalmazott a józan észre vonatkozó jogalkalmazói megfelelés alkotmányi parancsát követve –, arra kérte fel a Budapesti Nagybani Piac Zrt.-t, hogy az ellátásbiztonság érdekében ne változtasson a korábbi nyitva tartásán” – ismertették Karácsony Gergely döntését.