Frontex: Májusban újra megnőtt az illegális határátlépések száma

Frontex: Májusban újra megnőtt az illegális határátlépések száma

Szíriai menedékkérők tüntetnek az athéni miniszterelnöki hivatal előtt 2020. május 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fő európai migrációs útvonalak mentén észlelt illegális határátlépések száma májusban ismét jelentősen megnövekedett, miután az előző hónapokban számuk rekordalacsony volt a koronavírus-járvány miatt – idézte az MTI az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) hétfőn közzétett felmérését.

A statisztikák szerint, idén eddig nagyjából 31 600 határsértés történt, 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. Májusban a határellenőrök összesen 4300 illegális határátlépésről tájékoztattak.

A felmérésből kitűnt továbbá, hogy a kelet-mediterráni lett ismét a legaktívabb migrációs útvonal: májusban 1 250-en próbáltak törvénytelen módon belépni az Európai Unió területére, nyolcszor többen, mint áprilisban. A közép-mediterrán útvonalon érkező illegális bevándorlók aránya a múlt hónapban 40 százalékkal nőtt az áprilishoz képest, a határsértők nagyrészt Bangladesből, Szudánból és Elefántcsontpartól akartak jogtalanul az EU-ba jutni.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Sajó Tamás

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?