Gulyás Gergely az eutanáziáról: Az emberi életről nem az embereknek kell rendelkeznie

Gulyás Gergely az eutanáziáról: Az emberi életről nem az embereknek kell rendelkeznie

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A halálos betegségben szenvedő, eutanáziáért küzdő Karsai Dániel ügyéről is kérdezték Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a csütörtöki kormányinfón. – A mi álláspontunk az az, hogy az emberi életről nem az embereknek kell végső soron rendelkezni. Ez mind a halálbüntetésre igaz, mind az eutanáziára – mondta. 

Mint korábban beszámoltunk róla, Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert véleménye szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti. – 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni – írta Karsai.