Gulyás Gergely: Mérlegeljük, hogy 14 helyett csak 10 nap legyen a kötelező karantén

Gulyás Gergely: Mérlegeljük, hogy 14 helyett csak 10 nap legyen a kötelező karantén

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a leghosszabban a járványüggyel foglalkozott, értékelték a nemzeti konzultációt is – kezdte a pénteki kormányinfót Gulyás Gergely. Megállapították, hogy a második hullám Magyarországot is elérte. Az egészségügyet sikerült erre felkészíteni, mindent beszereztek, tette hozzá. A kormány álláspontja, hogy a vírus nem teheti tönkre a mindennapok normális életét, nem veszélyeztetheti a munkahelyeket. A működőképességet őrizni kell, a bölcsődék, óvodák, iskolák továbbra is működnek. Az utánpótlásvonalat a szavai szerint elvágták azzal, hogy lezárták a határokat.

Gulyás azt mondja, látják a növekvő fertőzésszámokat, de most nem az a legfontosabb, hogy hányan kapják el, hanem hogy hányaknál jár súlyos kockázatokkal, a legfontosabb szerinte az emberi élet védelme. Ebben szerinte pedig jobban állunk, mint más államok. De a fertőzésszámok is magasabbak máshol, például Csehországban, tette hozzá. A fontos, hogy a meglévő védekezési intézkedéseket tartsuk be, emellett a működőképességet biztosítsuk.

A miniszter úgy látja, a gazdasági adatok biztatóbbak, mint korábban, a munkavállalók számát tekintve a térségünkben a lehető legkisebb veszteségekkel éltük túl az első hullámot. A járvány elleni védekezésre több mint tízezer-milliárd forint áll rendelkezésre, ebből sokat el is költöttek már. A fizetési moratórium háromezer-milliárd idei kötelezettség teljesítésének elhalasztását tette lehetővé. Így is 6,1 százalékos visszaesésről van szó, az adatokból pedig azt látják, hogy a gazdaságélénkítés rendkívül fontos.

A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap rögtön el is terelte a szót a járványügyről, Soros György lobbistájáról kezdtek beszélni, akinek most cikksorozatban mentek neki. Arra voltak kíváncsiak, Gerald Knaus nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e, mire Gulyás arról kezdett beszélni, hogy a migráció valóban az, és azok is, akik támogatják. A miniszter hosszan beszélt a témáról, láthatóan képben van a kormánymédia mostanság bedobott sztorijával kapcsolatban.

A lap arra is kíváncsi volt, ajánlják-e a cégekben a home office bevezetését. Gulyás azt mondta, arra senkit nem biztatnak, hogy leállítsák a termelést. Szabad piacgazdaságban élünk, ahol erre lehetőség van, nyugodtan legyen home office, de elsődleges elmondása szerint a gazdaság védelme. A miniszter megismételte, ami mostanában sokszor elhangzik, hogy a fiataloknak különösen be kell tartaniuk a szabályokat, nem kockáztatva a fertőzés idősekre való átterjedését.

Felmerült az időseknek fenntartott vásárlási idősáv bevezetését? Gulyás erre azt válaszolta, értékelik a nemzeti konzultáció eredményeit, annak alapján fognak dönteni.

Az Origo arra volt kíváncsi, hogy ha a kamaraerdei idősotthon gócponttá válik, elrendelnek-e hasonló intézkedéseket, mint a Pesti úti intézmény esetében? Gulyás tömör választ adott: igen. Egy új gazdaságélénkítő csomag részleteit most dolgozzák ki, később tudnak tájékoztatást adni. Az Origo szerint ötezer-milliárdos programról lesz szó.

Felmerült az a kérdés is, összejöhet-e egy találkozó Zelenszkijjel. Gulyás azt felelte, remélik, és szerinte a koronavírus-járvány kitöréséig sem a magyar kormány volt a gátja az ukrán vezetéssel való egyeztetésnek.

A koronavírus-tesztek esetében olyan árat kell megállapítani, ami nem jelent háromszoros-négyszeres hasznot egyesek számára. Gulyás abban egészen biztos, hogy harmincezer forintnál olcsóbb lesz.

Karácsony összehívta a fővárosi közgyűlést, a maszkviselés szigorításáért mindent megtesznek – vetette fel az ATV. Önök gondolkodnak-e ilyesmiben országos szinten? Természetesen gondolkodunk, és egyetértek a főpolgármester szándékaival – mondta Gulyás.

Mi jöhet a Színművészeti ügyében? Palkovics László azt mondta, nem látja indokoltnak a kuratórium visszahívását. Ha szeptember 21-én sztrájk lesz, az kinek a felelőssége, kérdezte az ATV. Gulyás szerint a felsőoktatás átalakításának eleve az a célja, hogy a kormány kivonul a felsőoktatásból. Ő úgy látja, épp a nagyobb szabadság megadása a céljuk. Reméli, a kuratórium és a tiltakozó hallgatók párbeszéde meg tud kezdődni.

A Hír Tv gyurcsányozásba kezdett, Gulyás szívesen felvette ezt a vonalat. Ismét arról volt szó, hogy Gyurcsány arról írt, levegőtlen világ jön az orbáni kurzus kiszolgálóinak. A miniszter szóba hozta még a szemkilövetést is.

A miniszter egyetért azzal, hogy az Európai Unió külpolitikája nagyon gyenge, mert rosszul jelölik ki a célokat. A Heti TV szerint vannak, akiknek az nem tetszett, hogy Jeruzsálembe költözne a követség. Az újkori antiszemitizmus az anti-izraelizmus? – merült fel a kérdés. Gulyás erre az együttélési nehézségekről kezdett beszélni, szerinte Izrael állama nem elsődleges kérdés az Európában élő zsidóság számára. A NATO és Ukrajna közti tárgyalásokat blokkoljuk, amíg nem változtatnak a nyelvtörvényen, tette egyértelművé Gulyás egy másik kérdésre válaszolva.

Az RTL Klub arra volt kíváncsi, nem tartják-e szükségesnek, hogy az operatív törzs napi sajtótájékoztatókat tartson? Gulyás szerint ha a helyzet romlik, ez indokolttá válhat. Mennyi a behurcolt fertőzés aránya, és azoké, akik már itt adják át egymásnak? A miniszter úgy látja, ezt már nagyon nehéz megállapítani, a vírust már behozták sokan. De nem tartja elkésettnek a határzár pár héttel ezelőtti bevezetését. Egy 15-20 napi fertőzöttet hozó időszakban erre nem is lett volna lehetőség szerinte.

Mi a helyzet Szijjártó Péter helikopteres utazásaival? Gulyásnak van-e erről információja, hány alkalommal használt a külügyminiszter ilyet? Nincs információja, érkezett a válasz. Gulyás azt mondta, a Belügyminisztériumnál kell valószínűleg érdeklődni, miután rendőrségi helikopterekről volt szó.

Egyes patikákban már hiánycikk a maszk. Ki tudja jelenteni, hogy minden eszköz rendelkezésre áll? – érdeklődött az Mfor. Gulyás szerint ő az első, aki június óta ezt panaszolja, az államnak pedig minden eszköz rendelkezésére áll. Hetekre előre elegendő lenne akkor is, ha nem vásárolnánk újat, mondta.

Hogy látják a harmadik negyedév gazdasági teljesítményét? Gulyás azt mondta, vannak részinformációik, amik elég vegyes képet mutatnak. Van, ahol továbbra is nehezen indul újra a gazdaság. Folynak tárgyalások a Bankszövetséggel arról, hogy esetleg meghosszabbítják-e a hitelmoratóriumot. De erről még nem lehet többet tudni.

Szükség lehet a laborkapacitások növelésére? Ha szükséges, magánlaborokat is bevonnak majd, de most elegendő a kapacitás. Nincs számokhoz kötve, hogy mikor kellene bármiben is szigorítani. Hiszen a halálozási adatok például most sem igen súlyosabbak, mint júliusban. Tehát igaz, hogy most minden korábbinál több a napi fertőzött, de más adatokat is figyelembe kell venni, tette hozzá Gulyás.

Bárki tesztelhet a jövőben is, nem lesz egy a tesztelésekre kijelölt cég, válaszolta a miniszter a Népszava kérdésére. Na és mi lesz a Szuperkupa-döntővel? Hiszen már Németország is kockázatosnak minősítette a Magyarországra utazást. Gulyás szerint a német számok valójában rosszabbak, és a focimeccs kapcsán nem változtattak az álláspontjukon.

Lapunk arról érdeklődött, kell-e korlátozni a sporteseményeket, és mi a helyzet a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalásával? A műtétek elhalasztásával biztosan nem ért egyet a kormány, mondta Gulyás. Ha jól emlékszik, tavasszal az ellenkezőjéért bírálták őket. Akkor az volt a támadás iránya szerinte, hogy túl sok ágyat ürítettek ki, és sok műtétet halasztottak.

Sokan jelezték az utóbbi időkben, hogy nem megfelelően értesítették őket a karanténról, a pozitív teszteredményről. Ha a hatósági karantén lejár, akkor mindenki szabad, de miután most már elég sok a fertőzött, Gulyás nem tudja kizárni az egyéni hibákat.

Mi Gulyás véleménye arról, hogy a Szuperkupa-döntőre egészségügyi dolgozók kapnak ingyenjegyet? Kényszeríteni senkit nem szeretnének nyilván rá, hogy ott legyen, mondta a miniszter. Ő egyébként ott lesz a Szuperkupa-döntőn, ha meghívják. Ebből elmondása szerint következik az is, hogy a járvány szempontjából nem tartja kockázatosnak, ha egy meccsen egymás mellett, több hely kihagyásával, emberek ülnek.

A Szegedi Tudományegyetem esetében még nem jelentek meg a változással kapcsolatos információk. Az SZTE-nél maradhatna az orvosi, mérnöki és természettudományi kar? A kormányzat asztalán nincs ilyen javaslat, nem tárgyaltak erről Gulyás szerint.

Az idei évben az első nyolc hónapban az átlagbér 304 ezer forint volt, ehhez jött az a 42 ezer forint, ami az 500 ezerből egy hónapra jut. Plusz húsz százalékos béremelés lesz novemberben, és 32 százalékos 2022 januárjában, így az átlagbér Gulyás szerint nettó 230 ezer forint lesz már idén. A miniszter így elmondása szerint megnyerte a lapunk újságírójával kötött fogadását.

Hogyan védik az idős tanárokat, akiknek oktatniuk kell, érdeklődött a 444. Hiszen tavasszal is kaptak védelmet az idős háziorvosok. Gulyás azt mondta, hatvanöt felett tehetnek kivételt, a munkavégzési kötelezettséget megszüntethetik. A 444 felvetésére, miszerint 10 százalék van hatvan felett, Gulyás hozzátette, 65 felett viszont csak 1 százalék. Miért nem tesztelik a tanárokat időről időre? A miniszter elmondása szerint épp most jelentették be, hogy lesz hőmérőzés, ahol pedig indokolt, lesz tesztelés is. Ő egyébként nem látja, hogy tünetek nélkül a teszt túl sok mindent kimutatna. Megfelelő napon kell tesztelni, általános szabályok szerint tesztelnek. Mérlegeli egyébként a kormány, hogy a karantént 14-ről 10 napra szállítsák le.

Az Azonnali arra volt kíváncsi, nem számít-e kettős mércének, hogy Orbán Balázs és Varga Judit sokkal hamarabb hozzájutottak államilag finanszírozott teszthez, mint a lap egy újságírója? Gulyás erre azt mondta, a kormány tagjainak gyors tesztelése épp azt szolgálta, hogy minél hamarabb munkába állhassanak, miközben ő is nagyon szívesen eltöltene egy hetet otthon. De legutóbb is azért tesztelték, hogy jöhessen megtartani a kormányinfót, mondta.

Tervezik-e a szabadságvesztés kivetését a „vírustagadókkal" szemben, kérdezte továbbá az Azonnali. Gulyás azt mondta, nem gondolkodnak ilyesmiben, a rémhírterjesztést pedig büntetik, ezen túl figyelni kell a szólásszabadságra is.

A Mediaworks arra kérdezett rá, a komolyzenészek miért maradnak ki a raktárkoncertes támogatási lehetőségből? Szentkirályi Alexandra elmondta, két különböző műfajról van szó, ötszáz fős koncertet most is lehet tartani, vannak hangversenyek jelenleg. A raktárkoncertet olyanoknak tették lehetővé, akik ezeknél sokkal nagyobb, több tízezres koncertet tartottak volna, ezektől estek el például a fesztiválszezonban.

Sukoróhoz közel, a Velencei-tónál lesz a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia, nem pedig a Hajógyárin, ismerte el Gulyás a Mediaworks kérdésére.

A 24.hu szerint adatok vannak rá, hogy nem igaz, miszerint nagy részt tett ki a behurcolt fertőzések száma. Gulyás viszont azt válaszolta, nekik épp ellentétes adataik vannak. Igenis azért lett több fertőzés, mert külföldről behurcolták a vírust, mondta.

Az Alfahír felvetette, mi a véleménye Gulyásnak a PDSZ állásfoglalásairól? Eszerint tömeges iskolabezárások jöhetnek, ha a jelenlegi eljárásrend marad fenn. Gulyás azt mondta, felelőtlennek tartja, amit a PDSZ az elmúlt hetekben-hónapokban művelt, és ez a legfinomabb kifejezés, amit használni tud ez esetben.

Lapunk még utóbb külön rákérdezett Röst Gergely matematikus álláspontjáról, miszerint a behurcolt fertőzések az összes fertőzés 10 százalékáért tehetőek felelőssé. Merkely Béla pedig azt mondta, a mostani hullám elkerülhető lett volna, ha korlátozzák a külföldi nyaralásokat. Gulyás szerint becslések állnak rendelkezésre, ebből is látszik, hogy a kormánynak milyen nehéz dolga van. A miniszter megosztotta két héttel ezelőtti élményét, amikor a külügyi misszió értekezletén volt. Egy korábbi magas rangú egészségügyi vezető azt mondta, a vírussal együtt kell élni, hosszú évekig el fog ez tartani. Másnap viszont tesztelték, ahol azt hallotta, hogy ha vakcina lesz, három hétre rá az egész vírust elfelejthetjük.

A kormányinfó előtt Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában arról beszélt: lázmérés jön az iskolákban, a teszteket pedig hatósági árassá tennék. A miniszterelnök odaszúrt Karácsony Gergelynek is, miszerint tennie kellene a dolgát, továbbá egyértelművé tette, hogy az ország nem fog újra leállni. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét – jelentette ki.

Címkék: kormányinfó