Gulyás szerint örüljenek a svédek, hogy nem most szavaz róluk a parlament

Gulyás szerint örüljenek a svédek, hogy nem most szavaz róluk a parlament

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem gondolja Gulyás Gergely miniszter, hogy Magyarország nagyobb biztonságban lenne attól, ha Svédország csatlakozna a NATO-hoz. A kormányinfón több kérdést kapott a miniszter a svédek ügyében, mivel Törökországon kívül a magyar kormány az, amelyik különböző indokokra – legújabban egy oktatóvideóra hivatkozva – több mint egy éve halogatja a svéd NATO-csatlakozás parlamenti jóváhagyását.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a NATO akkor erősebb, ha a tagok megbecsülik egymást. Arra a kérdésre, hogy Oroszországot leszámítva kinek az érdeke még az, hogy Svédország csatlakozása csússzon, a miniszter úgy fogalmazott: nem ez a kérdés, hanem hogy a svédek mennyire akarják a csatlakozást, tanúsítanak-e ehhez elég tiszteletet. Egy másik kérdésre válaszolva pedig azt mondta: örüljenek a svédek, hogy nem most szavaz róluk a parlament. A kormány nem vonta vissza a svéd NATO-csatlakozásról szóló indítványt, de „ma a frakcióban kevés hajlandóság van arra, hogy erről szavazzon” – mondja Gulyás Gergely. Arra a felvetésre pedig, hogy ha törökök támogatnák a svédek NATO-tagságát, akkor a magyar kormány is áldását adná-e erre, kitérő választ adott, mondván: a kérdés az, hogy a svédek akarják-e ezt egyáltalán. Majd azzal folytatta, hogy a svédek mindent megtettek az utóbbi időben, hogy a két ország közötti kapcsolatot és bizalmat rombolják.

Címkék: Svédország, NATO, Gulyás