Ellenzék: „Gyalázat”, hogy nem csökkenti a kormány az élelmiszerek áfáját

Ellenzék: „Gyalázat”, hogy nem csökkenti a kormány az élelmiszerek áfáját

Z. Kárpát Dániel, Korózs Lajos, Horváth Jácint és Csárdi Antal sajtótájékoztatója 2022. február 25-én. (Képernyőfelvétel: Egységben Magyarországért sajtótájékozatója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának eheti ülésén az alapvető élelmiszerek és a tűzifa áfacsökkentését célzó ellenzéki javaslatot érdemi ellenérv nélkül utasította el a Fidesz. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője az Egységben Magyarországért pénteki sajtótájékoztatóján úgy értékelte: ez „maga volt a gyalázat”. Az ellenzék az árstop bevezetése óta azt hangsúlyozza: az élelmiszerek esetében az áfacsökkentést, az üzemanyagár esetében az áfa-és a jövedékiadó-csökkentést tartaná megoldásnak. 

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség tagjaként a Jobbik már három alkalommal nyújtott be törvényjavaslatot, amely az alapvető élelmiszerek, a tűzifa illetve az üzemagyag áfájának, valamint az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését célozta, ám egyik esetben sem jártak sikerrel.

A növekvő inflációra, amelyhez az élelmiszerek drágulása különösen nagy mértékben járul hozzá, a kormány – szerbiai mintára – azzal reagált, hogy néhány alapvető élelmiszer árát október 15-i szinten rögzítette még 2021 végén, az üzemanyag árát pedig már novemberben maximálta, ezzel nehéz helyzetbe hozva a kis benzinkutak üzemeltetőit. Az Egységben Magyarországért ehelyett kezdettől az alapvető élelmiszerek áfájának egységesen 5 százalékra csökkentését tartotta volna ideálisnak, ahogy az Lengyelországban történt – itt egyébként nullára csökkentették az élelmiszerek áfáját – az üzemanyag esetében pedig az áfa-és jövedéki adó csökkentést – utóbbi döntés nemrég Romániában született meg. Az árstoppal érinett élelmiszerek közül a csirkemell, a sertéscomb és a tej áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették. A listában még az étolaj, búzaliszt, kristálycukor és csirkefarhát szerepelt, utóbbiak áfája továbbra is 27 százalék. 

További áfacsökkentésre a kormány szerint nincs lehetőség, az árstoptól és a benzinár-plafontól pedig az infláció mérséklődését is várják, összességében legfeljebb két százalékkal.

Z. Kárpát Dániel szerint az alapvető élelmiszerek tekintetében óriási feladata lesz egy új nemzeti egységkormánynak, hiszen a Fidesz csak „látványpékségszerűen”, egy-egy terméket kiemelve, tulajdonképpen PR-kormányzást folytatott, és az emberek terheit az élelmiszerárak tekintetében engedte elszabadulni. A tűzifa esetében egy teljes társadalmi csoport, a legnehezebb helyzetben lévők maradtak ki a Fidesz világából, a benzinár tekintetében pedig a befagyasztás hosszú távon tüneti kezelésnek is kevés az ellenék szerint. – Itt egyértelműen adó- és áfacsökkentésre lenne szükség – folytatta a képviselő.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese, a Belváros-Várnegyed ellenzéki képviselőjelöltje azt hangsúlyozta: az alapvető élelmiszereket sújtó, többségében 27 százalékos – kenyér esetében 18 százalékos – áfakulcsot le kell vinni egységesen 5 százalékra, hogy azokat az alapvető termékeket, amelyek a mindennapi létfenntartáshoz szükségesek, ne terhelje magas, árnövelő adó.

– Meg szeretnénk szüntetni a családok szétadóztatását, le szeretnénk számolni a Fidesz elképesztő egzotikus adópolitikájával, aminek keretein belül új adótípusokat is bevezetett, és azt szeretnénk, hogy igazságos, normális mederben folyhasson a magyarok élete – jelentette ki Z. Kárpát Dániel. – Ne fordulhasson elő, hogy egy választás előtti osztogatás értékének a többszörösét minden évben a másik zsebünkből kiszedik a 27 százalékos áfával, a szelektíven működő különböző támogatásokkal – tette hozzá.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, aki az ellenzék képviselőjelöltje Heves 3. választókerületében, emlékeztetett arra: 2013-ban „a kormány meghirdette a szemfényvesztés politikáját, amelyet rezsicsökkentésnek nevezett el. Ehhez képest a tűzifa ára 67 százalékkal nőtt a kormányzásuk ideje alatt, és a rezsicsökkentés idejétől is több mint 52 százalékkal”. Pedig – tette hozzá – a háztartások több mint 40 százaléka tűzifával fűt (A legalsó jövedelmi ötödbe tartozó háztartások negyven százalékáról van szó – a szerk.). A szocialista képviselő szerint szociális célú tüzelőanyag-támogatási rendszert kell kiépíteni, szociális célú felújítási programot, jó minőségű szociális bérlakásprogramot kell elindítani, és a lehető leghatékonyabban le kell hívni az európai uniós forrásokat.

Horváth Jácint (DK), aki az ellenzék képviselőjelöltje Zala 3. választókerületében, arról beszélt, hogy elszabadult az infláció, az üzemanyagárak pedig kifejezetten az egekben vannak, és ez a következő hónapokban csak fokozódni fog. – Látszatintézkedések, kampányfogások helyett valódi intézkedésekre – így a jövedéki adó, illetve az áfa csökkentésére van szükség. Szerinte a kiszámítható gazdaságpolitika, az euró bevezetése lehet az, ami tartósan megteremti ennek az alapját.