Hadat üzent a gyógyszerek online vásárlásának Semjén Zsolt

Hadat üzent a gyógyszerek online vásárlásának Semjén Zsolt

(Fotó: Haley Lawrence/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott minapi törvénymódosítása – írja a Népszava.

A javaslat ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálat vigye ki a megrendelőnek. A jövő évtől kezdve bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott, de a vény nélküli termékeket a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is meg lehetett rendelni, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek ki a pácienseknek, akik így akár 30-60 percen belül hozzájuthattak a gyógyszerükhöz. 

Mint a lap írja, az internetes patikai vásárlást sokan használják. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A koronavírus-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

A mostani javaslatot a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A Népszava kereste ez ügyben Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét, ám lapzártáig nem sikerült elérniük. Korábban a Mediaworks egészségügyi portáljának, a Gyógyzónának adott interjújában Hankó Zoltán azzal indokolta a kérésüket, hogy „a csomagküldés során olyan vállalkozás lép be a rendszerbe – ráadásul az esetek jelentős részében nagykereskedővel karöltve –, amelynek nemcsak engedélye, hanem értő szakembere sincs ehhez a tevékenységhez. Ez súlyos kockázatot hordoz gyógyszer- vagy betegbiztonsági szempontból. Ráadásul ennek a gyakorlatnak az elterjedésével – és nagykereskedő által koordinálva – az országosan jelenleg egyenletes gyógyszertári hálózat fennmaradása is kérdésessé válhat.”

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője, Ilku Lívia azt mondta: nem érkezett hozzájuk olyan betegbiztonsági incidensről bejelentés, amely indokolhatná ezt a változtatást. Más szakértők szerint nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról.