Hadházy: Előbb meg kell nyerni a választást, utána lehet gondolkodni a pozíciókon

Hadházy: Előbb meg kell nyerni a választást, utána lehet gondolkodni a pozíciókon

Hadházy Ákos (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos fog felelni az elszámoltatás megindításáért, neki parlamenti képviselőként döntéshozói jogköre nem lesz, ezt az igazságszolgáltatás fogja gyakorolni, amit a kormányváltás után az új hatalomnak fel kell szabadítania a régi nyomása alól – mondta néhány nappal ezelőtt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt. Hasonló nyilatkozatot tett kihívója, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is: kifejtette, a kormányváltás után Hadházy Ákos vezetésével zajlik majd az elszámoltatás és a korrupcióellenesség.

Azt ugyanakkor mindeddig nem lehetett tudni, mit szól mindehhez Hadházy Ákos. A független parlamenti képviselő, aki az elmúlt években számos korrupciógyanús ügyet tárt a nyilvánosság elé, lapunk megkeresésére most kifejtette: megtisztelőnek tartja, hogy gondoltak rá, de meggyőződése szerint lépésről lépésre kell haladni. – Előbb meg kell nyerni a választást, utána lehet gondolkodni a pozíciókon. Annak viszont látom értelmét, hogy az ellenzék felkészüljön arra, egy kormányváltás esetén milyen lépéseket tud tenni a jogi felelősségre vonásokért és azért, hogy a mindenkori hatalom ne követhessen el visszaéléseket, ne legyen módja senkinek kísértésbe esni – szögezte le a politikus, nyomatékosítva: nem tartja időszerűnek a kérdést és ezért semmilyen pozícióról nem szeretne beszélni.

Hadházy Ákos szerint a változáshoz az kell, hogy a választók egyértelművé tegyék a korrupció visszaszorításával kapcsolatos igényüket. Mint kifejtette, Zuglóban ez sikerült, és némi vonakodás után a pártok is megértették, hogy Tóth Csaba nem támogatható és ezzel fontos pozitív üzenetet küldtek a választóiknak. – Fel kell tehát vállalni, hogy nemcsak a Fidesz-korrupció, hanem minden korrupció ellen küzdeni kell – mondta. Úgy fogalmazott, hogy szerencsére nem legyőzte a parlamenti pártokat Zuglóban, hanem meggyőzte őket.

Az előző kormányok elszámoltatásának ígérete gyakorlatilag minden választási kampányban előkerül és jellemző az is, hogy kormányváltás után azonnal kinevezik az elszámoltatási illetékeseket. Ilyen volt a szocialista Keller László, aki a 2002-ben megválasztott Medgyessy-kormány közpénzügyi államtitkáraként felelt az első Orbán-kormány elszámoltatásáért, míg a 2010-es kormányváltás után Papcsák Ferenc, majd Budai Gyula vizsgálta a szocialista-liberális elődök gyanús ügyleteit. Néhány feljelentésen kívül érdemi elszámoltatás egyik időszakban sem történt. Keller László a Hír TV-nek 2017-ben adott interjújában például úgy fogalmazott: „a sajátjaim akadályozták meg az elszámoltatást”.

Hadházy nyilatkozott a 444.hu-nak is. A portál azt szerette volna megtudni a képviselőtől, hogy mely miniszterelnök-jelöltet támogatja, ám a kérdésre kitérő választ adott. – Arra kérek mindenkit, hogy arra a jelöltre szavazzon, aki szerinte leginkább képes lehet legyőzni Orbán Viktort – fogalmazott, hozzátéve: a három jelölt nevénél is fontosabb húszezer névtelen ember. Szerinte ennyi emberre lesz szükség tavasszal, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak, pultozónak, plakátolónak, szórólapozónak, máskülönben nem lesz esélye az ellenzéknek megnyerni a választást. „Ez a legfontosabb, erre szeretném felhívni az emberek figyelmét" – mondta.