Harminc fok feletti hőséggel indul a hét

Harminc fok feletti hőséggel indul a hét

Egy kislány játszik a szökőkútnál a kánikulában a budapesti Szabadság téren 2021. június 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk, főként az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott fordulhat elő néhány helyen zápor, zivatar – írja hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a déli szél néhol megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 36 fok között valószínű.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép szerint mivel hétfőn országszerte visszatér a kánikula, ami elsősorban a szív- és keringési rendszer panaszaival élőket viselheti meg a legjobban. Alvászavarok, fáradékonyság, migrén jelentkezhetnek, csökken a fizikai és szellemi munkavégző képesség. Északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, ezek környezetében fokozódhat a fülledtség, átmenetileg romolhat az asztmások állapota. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém erős lesz, így gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről. Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljék a tűző napon való tartózkodást.

A közelekdésmeteorológiáról szólva, a futó záporok, zivatarok környezetében átmenetileg előfordulhatnak vizes, csúszós útszakaszok. Nyugaton az időnként élénk délies szél kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A meleg időben tompulhatnak reflexeink, megnőhet a reakcióidő. Vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni. A gyerekeket, házi kedvenceket ne hagyják a tűző napon álló, zárt járműben.

A hosszútávú kilátások is azt jelzik, a kánikula napokig eltarthat még. Kedden is többnyire napos idő várható, de az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében néhol zápor, zivatar is kialakulhat, másutt nem valószínű csapadék. A szél nagy területen megélénkül, északnyugaton erős széllökések is lehetnek. A minimumok 15-22 fok között alakulnak, a csúcshőmérséklet 32-37 fok között valószínű.

Az ország nagy részén szerdán is sok lesz a napsütés, csapadék nem várható. Északnyugaton, északon lehet helyenként zápor, zivatar. Nagy területen élénk, helyenként erős lesz a légmozgás. A leghidegebb órákban 17-24 fok lesz. Délután 29-37 fokig melegszik a levegő, északnyugaton lesz a kevésbé meleg, keleten a forróbb idő.

Csütörtökön erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan várható zápor, zivatar. A szél nagy területen megélénkül, megerősödik, zivatar térségében akár viharossá is fokozódik. A hajnali 15-22 fokról 25-33 fok közé melegedhet a levegő, északnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Pénteken több órára kisüt a nap. Északkeleten több helyen, másutt elszórtan alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. A szél élénk, többfelé erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-19, a legmagasabb hőmérséklet 24-29 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap is többórás napsütésre lehet számítani. Elszórt jelleggel fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A szél élénk vagy erős lesz. A minimumok mindkét nap 12-18 fok között alakulnak. A csúcsértékek szombaton 23-28, vasárnap 25-30 fok között alakulnak – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszabb távú előrejelzésében.

Címkék: időjárás