Hatalmasra nőttek a kórházi várólisták

Hatalmasra nőttek a kórházi várólisták

A Szent János Kórház felújított és ódon folyosója (Olvasónk felvétele)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rengetegen, csaknem 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan, a központi műtéti várólista adatbázis szerint – írja a Portfolio.hu. A járvány időszaka és az az idő alatt meghozott intézkedések évekkel visszavetették a műtéti várólistákat, így most majdnem olyan rossz a helyzet, mint 2012-ben, amikor a várólista-csökkentési program elindult.

Akkor több mint 70 ezren vártak valamilyen beavatkozásra, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-nyilvántartásában most 56 ezer ember szerepel. A legtöbb páciensnél, 17 és fél ezer embernél szürkehályog-műtétet kellene végezni, de 10500-an várnak térd-, csaknem 8500-an pedig csípőprotézis-beültetésre. Összehasonlításként: 2019-re 26-28 ezer között volt a várakozók száma, ami két év alatt nőtt a duplájára.

A valóságban azonban még a NEAK adatbázisában szereplőnél is többen várnak valamilyen operációra. A Portfolio több oldalról is megerősített információi szerint a kórházak egy része ugyanis egyszerűen nem közöl adatokat, hiába kötelező.