Hodász András: Ferenc pápa nem állt ki a magyar kormány mellett

Hodász András: Ferenc pápa nem állt ki a magyar kormány mellett

Hodász András a Kompország felvételén a Magyar Hang szerkesztőségében 2023 júniusában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csúsztatás az az állítás, hogy a magyar kormány és a Vatikán ugyanazon az állásponton van az ukrajnai háborút illetően. A szentszék szerint ugyanis egyértelműen egy autonóm országot támadott meg az agresszor, az pedig teljesen legitim dolog, ha a megtámadott védeni akarja magát. A háborúnak pedig úgy lehet vége, ha az agresszor visszavonul a saját határai mögé. Többek között erről beszélt Kompország című műsorunkban Hodász András. Az egykori katolikus pap – aki jelenleg egy kávézóban dolgozik és a Szemléknek ír – a propagandáról szólva kifejtette azt is, az uszítás, a gyűlöletkeltés semmiképpen sem emberi és nem keresztényi tett, hiába nevezi magát a hatalom kereszténydemokratának.

Leszögezte, nincs Ferenc pápa második magyarországi látogatásának olyan politikai jelentősége, mint azt egyesek látni szeretnék. – Hülyeség, hogy ez kiállás lenne a kormány mellett, ez a politikusok narcisztikus világlátásáról árulkodik. A szentatya először a nemzetközi eucharisztikus kongresszusra érkezett, utóbbi pedig apostoli látogatás volt, meg akarta látogatni híveit.

A hazai viszonyokról szólva kifejtette, a faluból, ahol bezárják a postát, az iskolát, a fiatalok elmennek, ezen az egyház sem tud változtatni. A nagy társadalmi ügyekkel viszont az egyháznak is foglalkoznia kell, ahogyan azokat is pasztorálni, akik még helyben maradtak – így Hodász András. Hozzátette, ismer olyan papokat, akik hat-nyolc-tíz falut szolgálnak ki, miközben egyre kevesebb a hívő, a rendszer recseg-ropog.