Hódmezővásárhelyen nemcsak csontvázak, hanem terrakotta baglyok is potyognak a szekrényből

Hódmezővásárhelyen nemcsak csontvázak, hanem terrakotta baglyok is potyognak a szekrényből

Terrakotta baglyok a hódmezővásárhelyi városháza alagsorából (Fotó: hodpress.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Talán még maga Cooper ügynök – a kilencvenes évek formabontó amerikai sorozata, a Twin Peaks főhőse – is meglepődött volna azon, mik kerültek elő a hódmezővásárhelyi városháza alagsorából. Ott ugyanis terrakotta baglyok rejtőzködtek, és napvilágra kerülésüket követően azt biztos nem lehetett róluk állítani, ami a Twin Peaksben szereplő madarakról szállóigévé vált, nevezetesen hogy „a baglyok nem azok, amiknek látszanak”. Ezek a baglyok ugyanis határozottan baglyok, csak azt nem tudni, mikor és hogyan kerültek oda, és ami a legfontosabb, vajon ki, kitől és mennyiért vette. De egyébként is rengeteg olyan értékes tárgy került elő az utóbbi időben az önkormányzati épületekből, amelyek nincsenek leltározva – derül ki a Hódpress cikkéből. 

„Terrakotta baglyot vett a város, amikor nehéz anyagi helyzetben voltunk” – vetette az előző vezetés szemére Kis Andrea alpolgármester a csütörtöki véleményező közgyűlésen. Majd Márki-Zay Péter polgármester – a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója – is rákontrázott, miszerint „mi fizetjük a terrakotta baglyok árát és az előző vezetés adósságait”.

Mint a Hódpress írta már korábban is,  „kincseket” találtak az önkormányzat egyes, többnyire alagsori helyiségeiben. A csütörtöki virtuális közgyűlésen Fejes Péter önkormányzati képviselő újra felvetette: további leltározatlan értéktárgyak kerültek elő az önkormányzati épületekből. Köztük vannak értékesnek tűnő evőeszköz-készletek, márvány hamutartók, fa játékautók. A honlapon közölt képek tanúsága szerint van, ami már összetörve került elő, más tárgyak akciós újságpapírba voltak csomagolva. A polgármester szerint önkormányzati cégeknél is voltak nagy értékű tárgyak, amelyek nem szerepeltek a leltárban, és el is vittek ezek közül később többet. 

Márki-Zay egyébként korábban egy élő videójában, még az alagsorban talált szekrényre és a többi tárgyra hivatkozva azt mondta: az előző városvezetés – bár neveket hangsúlyozottan nem említett – magánemberektől vett ilyen tárgyakat és szerinte magas árat fizettek ezekért.

Arra, hogy mit kezdenek az értéktárgyakkal, azt mondta: a felesleges bútorokat eladnák, az értékesebb műkincseket kiállítanák a Polgármesteri Hivatal épületében.

Az előző városvezetésnek tulajdonított vásárlásokkal kapcsolatban a Hódpress megkereste a Fideszt is, amint válaszolnak, ismertetik az álláspontjukat.