Így tevékenykedik tiszteletbeli konzulként a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere

Így tevékenykedik tiszteletbeli konzulként a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere

Veres János (Fotó: Facebook/Veres János hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere 2020 októbere óta Moldova tiszteletbeli konzulja. A politikus szerint ebben nincsen semmi különös – derül ki a Blikk cikkéből. A Fidesz által egykor sokat támadott volt tárcavezető feladata a gazdasági kapcsolatok élénkítése a két ország között. Veres munkájáról részletesebben elsőként a Direkt36 számolt be. 

A lap megszólaltatta Veres Jánost, aki kifejtette: kinevezésében nincs semmi különös. – A moldáv nagykövet kért fel a feladatra, amit úgy vállaltam el, ha az irodám Nyírbátorban, a szülővárosomban lehet. Ott az önkormányzat főtanácsadójaként is dolgozom – mondta a volt politikus, akinek a kinevezésére Szijjártó Péter állítólag egyetlen perc alatt bólintott rá egy két évvel ezelőtti moldovai tárgyalásán, ahol a nagykövet kérte tőle Veres személyének jóváhagyását. – Erről én is csak utólag értesültem. Nem tudom, Szijjártó Péter mire alapozta a gyors állásfoglalását. Persze, régóta ismerjük egymást, hiszen több cikluson át képviselőtársak voltunk. De abban sincs semmi kivételes, hogy Orbán Viktor személyesen mondott köszönetet nekem a parlamentben – tette hozzá Veres.

A volt miniszter az orvosi eszközöket gyártó dán Coloplast nyírbátori üzemnyitásában segédkezett, amikor pedig a cég 2013-ban Tatabányán is létesített központot, a parlamenti sajtótájékoztató után ment oda hozzá kezet fogni a miniszterelnök. – Normális országban ez így lenne természetes, hogy egy miniszterelnök elismer egy szakmai munkát. Az, hogy Magyarországon ez nem így alakult, azt én csak sajnálni tudtam akkor is, de számomra természetes gesztus volt tőle, hiszen európai ország vagyunk, ő pedig abban a helyzetben európaiként is viselkedett. Tudom, hogy egy ellenzékitől nem szokás, hogy a mostani kormányról pozitívat mondjon, de ez is a közegnek köszönhető, amiben élünk – tette hozzá.

És hogy milyen eredményei vannak tiszteletbeli konzulként? Veres János szerint egy Moldovába látogató üzleti delegációt és egy viszontlátogatást is leszervezett, ám „hogy ebből a kapcsolatból a felek mit profitálnak, az már az ő dolguk”.

A Blikk felidézte Veres politikai múltját és botrányait: 2005-2009 között volt pénzügyminiszter, a Fidesz 2006-ban követelte menesztését, amikor kikerült egy hangfelvétel, amin a szabolcsi települések fejlesztési lehetőségeiről a második fordulós választási eredmény függvényében beszélt. 2010-ben derült ki makaói luxusutazása, amelynek az útiköltségét állítása szerint az MSZP fizette, míg titkárságvezetőjének, későbbi feleségének, Dobolyi Alexandrának az útját az Európai Szocialisták Pártja állta. Csakhogy ezt mindkét szervezet tagadta. Emlékezetes, hogy a Fidesz „pofátlanságnak” nevezte, hogy a pénzügyminiszter Veres János válság idején szolgálati autónak egy 14 millió forintos luxus-Audit kapott. Veres a pénzügyminisztersége után keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos lett, miután kikerült a Bajnai-kormányból.

A hazai tiszteletbeli konzulokkal a Direkt36 cikke foglalkozott részletesebben.