Itt a szigorítás: fellép a kormány a szabálytalan taxizás ellen

Itt a szigorítás: fellép a kormány a szabálytalan taxizás ellen

Vitézy Dávid (Fotó: Vitézy Dávid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Módosították a taxizást szabályozó rendeletet, a kormány szigorúbban lépne fel a szabálytalan taxizók ellen – jelentette be a közlekedésért felelős államtitkár, Vitézy Dávid Facebook-posztjában. A Technológiai és Ipari Minisztérium javasolta az érintett rendelet módosítását. A járvány idejére felfüggesztették még a taxijárművek korára vonatkozó szabályokat, ez felfüggesztés az év végével lejár. Viszont mivel a járműipari és energiapiaci válság a taxisok helyzetét sem segítette, ezért a 2017. január 1. előtt nyilvántartásba vett járművek maximálisan megengedett életkorát tízről tizenhárom évre emelik. Az azóta forgalomba helyezettek esetében viszont marad a tízéves szabály.

Az államtitkár hozzátette azt is, szigorítják a taxis engedélyek kiadását, hogy ezáltal a nem megbízható vállalkozásokat gyorsan ki lehessen szűrni a piacról. A jövőben próbautazás nélkül is lehetővé válik a jogellenesen működő szolgáltatók, a szabálytalan taxisok büntetése. A jelenlegi szabályozásról több okból is kiderült, hogy ki lehet játszani, egy idő után például arcról felismerik a próbautasokat a jogellenesen működő taxisok. Ráadásul a szabálytalanság bizonyítása is problémát jelentett, ha a taxidroszton várakozó taxis megtagadta a próbautazást.

Vitézy arról szintén beszélt, hogy az ötvenfős Volánbusz alatti léptékben nincs kapacitási lépcső, pedig sok helyen este, illetve hétvégén jóval kisebb igény jelentkezik. Néhány vonatról leszálló utast érdemesebb lehet egy kisebb településen akár a célállomáshoz vinni kötött útvonal helyett. Az új szabályozás megteremtheti a lehetőséget az iránytaxik minden fél számára előnyös működtetésére.

Szigorítják a taxis fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok működésének feltételeit: az eddigi szabályok szerint csak egyszer, az induláskor kellett bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a szabályoknak, és időkorlát nélkül kapták meg az engedélyüket. Ezentúl maximum öt évre kaphatnak engedélyt. Emellett egyértelműen be kell majd jelenteni, hogy a vállalkozás milyen néven működteti a diszpécserszolgálatát, hogy egy panasz során világosan lehessen látni, hol történhetett a hiba, és szabálytalanság esetén ne kezdhessen ugyanazon a néven szolgáltatni mindig újabb es újabb gazdasági társaság.

(MTI)