Fidesz-közeli értelmiségiek marasztalnák a lemondott Novák Katalint

Fidesz-közeli értelmiségiek marasztalnák a lemondott Novák Katalint

Novák Katalin (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levélben kéri a százak tanácsának nevezett, jobboldali értelmiségiekből, közszereplőkből álló csoport, hogy a pedofil botrány nyomán lemondott Novák Katalin köztársasági elnök változtassa meg a döntését, a képviselők pedig „segítsék ezt a nemzet nagyobb részét megosztó” helyzetet megoldani.

A „Hamvazószerdán” (azaz most szerdán) kelt levélben úgy fogalmaznak: „A jelen súlyos morális és politikai, a társadalmat mélyen megrendítő közjogi helyzet az ellenzéki oldalon hamis, a kormányoldalon részben téves, a kormányzati szinten sem világos tömegközlés-kommunikáció folytán azt a téveszmét ébresztette a közvéleményben, hogy gyermekek sérelmére pedofil jellegű szexuális cselekményeket elkövető személy részesült kegyelemben”. Majd azt írják, valójában az ítéletek szerint „a kegyelemben részesített személy sem nem követett el pedofil szexuális cselekményeket, sem nem nyújtott azokhoz segítséget, hanem abban segített, hogy a felelősségre vont elkövető felelőssége csökkenjen, ám ebben is ártatlannak állítja magát”.

Itt érdemes megjegyezni: a pedofil elkövető segítőjének, bűntársának, K. Endrének a kegyelmi ügyről van szó. Nem igaz, hogy a pedofil cselekményekhez K. Endre ne nyújtott volna segítséget, hiszen a bírósági ítéletben egy pedofil bűnsegédjeként ítélték el jogerősen, és a többi között azt rótták a terhére, hogy hamis tanúvallomást akart aláíratni a gyerekekkel annak érdekében, hogy mentse az egykori pedofil intézményvezetőt.

A levél megemlíti, hogy „Az Országgyűlésnek alkotmányos joga van arra, hogy a köztársasági elnököt megbízatása folytatására kérje és erre felszólítsa. Megítélésem és meggyőződésem szerint az Országgyűlésnek élnie kell ezzel a jogával mind közjogi, mind politikai, mind erkölcsi megfontolások alapján”. A parlament valóban kérhet ilyet, de ha az elnök kitart a távozás mellett, azt tudomásul kell vennie a képviselőknek is. Ráadásul a napokban épp Karsai Dániel alkotmányjogász hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a gyakorlat és szabályozás alkotmányellenes.