Kabinet nélkül maradt a szekszárdi fideszes polgármester

Kabinet nélkül maradt a szekszárdi fideszes polgármester

A szekszárdi közgyűlés ülése (Fotó: Bomba Gábor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Külön testület vizsgálja a súlyos késedelembe esett uszodaberuházást, átvilágítják az összes önkormányzati céget Szekszárdon. Ács Rezső polgármester kabinetjét is megszüntette az ellenzéki többségű közgyűlés. Szekszárdon az első két testületi ülés után úgy látszik, egyértelműen az ellenzéki többség vette át a város irányítását.

Szekszárdon csak jóval később kezdődhetett meg az érdemi munka a város új közgyűlésében, hiszen a Fidesz két körzetben megtámadta az önkormányzati választások eredményét. A november 10-ei megismételt választásokon aztán újra az ellenzéki összefogás, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) két jelöltje győzött, így eldőlt, hogy bár a polgármester fideszes, a közgyűlés ellenzéki többségű lesz a következő ciklusban.

Az alakuló ülésre csak november végén került sor, majd sokáig az alpolgármester személyéről folyt a vita. Ács Rezső korábbi „jobbkezét” Haag Évát javasolta a posztra, az ellenzéki többség azonban ezt nem fogadta el, Haag ugyanis kétszer is alulmaradt a választásokon az ÉSZ jelöltjével, Csötönyi Lászlóval szemben. Végül karácsony előtt egy nappal Gyurkovics János fideszes képviselőt választották alpolgármesterré, akinek az ellenzék biztosította a megválasztásához szükséges plusz két szavazatot. Gyurkovicsot azért fogadták el, mert ő volt az a fideszes, aki a legnagyobb különbséggel nyerte egyéni körzetét az önkormányzati választásokon.

Alpári fideszes reakció az ellenzéki győzelemre | Magyar Hang

A december 23-i közgyűlésen döntöttek arról is, hogy a hétnél több tagot számláló frakció a polgármesteri hivatalban irodára és iroda vezetőre jogosult, jelen esetben ez az ÉSZ-re vonatkozik, hiszen nyolc képviselője ül a közgyűlésben. Azt, hogy a hat tagú Fidesz-frakciónak ugyanez nem jár, a Tolnai Népújság szerint Haag Éva, a Fidesz képviselője igazságtalannak tartja, de szerinte a polgármester és az alpolgármester jogkörének csorbítása is a demokrácia sárba tiprása. Az alpolgármester javadalmazásáról is döntött a testület. Ács Rezső polgármesteri illetményének kilencven százalékára tett javaslatot, Csötönyi László, az ÉSZ-frakció nevében hetvenre, a többség az alacsonyabb fizetést szavazta meg.

Az ellenzéki többség megszavazta az ötfős polgármesteri kabinet megszüntetését is. Ez azért is különösen pikáns, mert a megismételt választások után trágársága miatt a sajtó célkeresztjébe került Böröcz Máté, Ács Rezső kabinetvezetője. A november 10-ei választások estéjén, amikor is ellenzéki győzelem született, azt írta ki a közösségi oldalára: „A mai nap margójára: Aki a csorda után megy, mindig szaros füvet legel! Szóltam, most szóltam!”

Miután posztjáról szinte a teljes magyar sajtó beszámolt, Böröcz törölte azt a közösségi oldaláról.

Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője lapunknak azzal indokolta a döntést, hogy a kabinet kizárólag politikai tevékenységet látott el, márpedig az nem helyénvaló, hogy a város finanszírozza ezt, minden párt oldja meg saját forrásaiból. Hozzátette: a polgármester azt szerette volna, ha Böröcz Máté politikai tanácsadóként dolgozhatna tovább, de az ellenzék szerint ezt sem a városnak kell finanszíroznia, így Böröcz távozik az önkormányzattól. A kabinet másik négy tagjával viszont már megállapodás született, ők maradnak az önkormányzatnál, csak más munkakörben.

Bomba azt is elmondta, hogy bár a polgármester közösségi oldalán folyamatosan arról ír, hogy nagy benne az együttműködési szándék, a valóságban egyáltalán nem egyeztet az ellenzéki képviselőkkel, amióta nem támogatták alpolgármester-jelöltjét. Hozzátette: a Fidesz-frakcióval viszont folytatnak egyeztetéseket, és már arra is volt példa, hogy egy kérdésben együtt szavaztak a polgármesterrel szemben.

Szekszárdon újra nyert mindkét ellenzéki | Magyar Hang

Ami a bizottságokat illeti, az ötből háromba, közöttük a legjelentősebb hatáskörrel rendelkező gazdasági és városfejlesztésibe nem került fideszes képviselő. Utóbbiak kifogásolták ezt, és kifejtették, soha nem volt ilyen aránytalan a kisebbségi frakció részvétele a bizottsági munkában.

Az ellenzéki többség arról is döntött, hogy eseti bizottságot állít fel az uszodaberuházás kivizsgálására. Szekszárdon több mint négy éve nincs uszoda, miután a régit bezárták, az új azonban csak nem akar elkészülni. Bomba Gábor, a vizsgálóbizottság elnöke szerint sajnos egyre több probléma derül ki, jelenleg 40 százalékos készültségen áll a létesítmény, nincs tető, beázik az uszoda, amit a fagy miatt most leginkább korcsolyapályának lehetne használni.

A műszaki ellenőr szerint a szükségesnél kevesebb fővel folyt a munka, ez is okozhatja a késedelmet, míg a kivitelező arra hivatkozik, hogy a sportközpont és az önkormányzat nem adta át időben a terveket. Bomba lapunknak leszögezte: ha nyárig nem készül el az uszoda – márpedig szerinte erre nem sok az esély – a város elveszíti a kapott 800 millió forintos támogatást, ami taopénzekből folyt be. A vizsgálat tovább folyik, egyelőre keresik a felelőst.

Modern városok program: Szekszárdig érhetne a kisvasút | Magyar Hang

A politikus közösségi oldalán a város anyagi helyzetéről is sötét képet festett. Azt írta, az elmúlt 5 évben a cégek és a lakosság által befizetett adók elfolytak, az önkormányzati cégek nagy része folyamatosan veszteséges, és a városnak kellett pénzzel támogatni azokat. A város szemetes, katasztrofális az utak, a járdák állapota. Az ígért beruházások nem valósultak meg, az önkormányzat és a tulajdonában álló cégek lassan felélik a vagyonukat. Csak az önkormányzatnak 600 millió forintos hitele van, ehhez jön még a 800 milliós hitelkeret, amit decemberben kért a polgármester, az önkormányzati cégek tartozásairól nem is beszélve. Bomba leszögezte: napi működésre, a város üzemeltetésére sincs jelenleg forrás.

A szintén Bomba Gábor által vezetett gazdasági bizottság ezért arról döntött, hogy átvilágítják az önkormányzati cégeket, és megvizsgálják az elmúlt ciklusban az önkormányzat gazdálkodását is. A politikus lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: június 30-ig akarják lezárni a vizsgálatokat.