Karácsony: Az Orbán-rendszer se nem demokrácia, se nem diktatúra, hanem Európában is terjedő járvány

Karácsony: Az Orbán-rendszer se nem demokrácia, se nem diktatúra, hanem Európában is terjedő járvány

Karácsony Gergely Facebook-üzenete Budapest újranyitása alkalmából Budapest újranyitását (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány tudta, hogy a kórházakból az idősotthonokba visszatérő betegek fertőzik meg a többieket, mégsem változtatott a protokollon, amely szerint nem kell tesztelni az egészségügyi intézményekbe visszatérőket, s ez okozta a tragédiát – állította a 444.hu-nak adott interjújában a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint ezt mutatja az is, hogy az idősotthonok, minden kormány által előírt protokollt betartva sem tudták megakadályozni a fertőzés terjedését. Hozzátette, hogy a 10 év óta alulfinanszírozott idősellátás és az egészségügy rendszerszintű problémát jelez. Szerinte sűrű teszteléssel meg lehetett volna akadályozni, hogy az egészségügy gócponttá váljon.

A kormánnyal folytatott pengeváltásról szólva elmondta, hiba, hogy az idősotthonokban dolgozók és a halottaik miatt gyászoló családok feje fölött zajlik ez a politikai csata, amiért elnézést kér, reméli, más politikusok is megteszik ezt. Ugyanakkor itt is hangsúlyozta, hogy a rossz protokoll okozta a tragédiát. Arról is beszélt, hogy a járvány kezdete óta egyre kevesebb információt kap a kormánytól a budapesti helyzetre vonatkozóan, illetve hogy eleinte egyáltalán nem kaptak védőeszközt a kormánytól, ebben a tekintetben mostanára javult a helyzet.

A főpolgármester beszélt arról, hogy az elmúlt harminc év elhibázott városfejlesztése miatt nagy az igény az autózásra a fővárosban, amelyen a város újraindulásakor igyekeznek változtatni. A mostanában felfestett kerékpársávok pedig szeptemberig biztos maradnak, aztán a tapasztalatok alapján döntenek a hogyan továbbról. A tervezett sebességkorlátozások pedig nem kötelezőek, a lakóövezetekben kialakított mintaprojektekről szeretnék megtudni az érintettek véleményét.

Így lehetne újraindítani Budapestet - Karácsony Gergely bemutatta javaslatát | Magyar Hang

Karácsony Gergely szerint ideje véget vetni az ingyenes parkolási lehetőségnek, ahogy azt már Európában mindenhol megtették. A főpolgármester úgy érzi, hatalmas a főváros vesztesége a turizmus tekintetében. A válság után pedig legfeljebb a Bálnáig engedné az ismét megjelenő szállodahajókat, egységes Airbnb-szabályozást szeretne, a Budai Várba pedig nem engedne turistabuszokat, például a sikló lehetne a megoldás. 

A tűzijátékot környezetszennyezőnek tartja a városvezető, a túlzottan költségesnek mondott augusztusi látványosság leállítása érdekében indított aláírásgyűjtés kapcsán pedig arról beszélt, hogy sokkal többet lehetne spórolni Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal építésének leállításával. 

A Liget-ügyben meghozott állami döntésről, amely szerint kiemelt lett a beruházás, Karácsony Gergely elmondta, a hatályát vesztett változtatási tilalom helyére lép majd az új építési szabályzat, illetve hogy számára egyébként is szent a miniszterelnök szava, aki megmondta, ha Budapest nem akarja a Liget-projektet, akkor nem lesz. 

A főpolgármester tagadta, hogy a DK fúrta volna ki az MSZP ellen a székében alig megmelegedett BKK-vezér Varga Ivettet, szerinte egyértelműen a zaklatási botrány miatt kellett mennie. Ugyancsak tagadta, hogy kifejezetten nagy feszültségeket keltene az ellenzéki koalícióban a DK erőszakos előretörése a fővárosban.

A két év múlva esedékes országgyűlési választások kapcsán Karácsony kijelentette: nem indul miniszterelnök-jelöltként, egy vidéki polgármester személyében van jelöltje, aki szerinte könnyebben győzne 2022-ben. Amúgy minimálisan vesz csak részt a 2022-es felkészülésben, feladatának tartja, hogy bemutassa, az ellenzék ellenszélben is képes jó teljesítményt nyújtani. Az Orbán-rendszer szerinte se nem diktatúra, se nem demokrácia, egyfajta hibrid rendszer, amely nem példa nélküli már sajnos az EU-ban sem, mert ez a fajta járvány terjed.