Karácsony Gergely bejelentette: 100 ezer tesztet szereznek be, ennek felét felajánlják a pedagógusok szűrésére

Karácsony Gergely bejelentette: 100 ezer tesztet szereznek be, ennek felét felajánlják a pedagógusok szűrésére

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A magyar járványügyi helyzet nem istenes, hanem pokoli – mondta el Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerdai online sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint most nem a sikerpropaganda, a kincstári optimizmus, hanem az őszinte beszéd ideje van, és sokan csalódtak a miniszterelnök keddi bejelentései miatt, sokakban hiányérzet maradt, hiszen drámai mértékben terjed a járvány, Magyarország Európai összehasonlításban is rosszul áll.

Karácsony Gergely elmondta: az éjszakai kijárási korlátozások talán hozzásegíthetnek miket a biztonságunk megőrzéséhez, de önmagában ez kevés. A tegnapi döntéssel az önkormányzatok is kaptak feladatot: az ingyenes parkolással már az első hullámra vonatkozóan is kifejezték a szakmai aggályokat, szerintük ez közlekedési káoszt fog okozni. Arról beszélt, lehet, hogy az ingyenes parkolás népszerű, de nem hasznos, a belvárosi forgalmat növelni fogja, ami rontja a levegőminőséget, ami különösen hátrányos a koronavírus szempontjából. Más feladatokat is kaptak az önkormányzatok a kormánytól, ilyenek a járatok sűrítése, ám ezt Karácsony szerint már meglépték. Ennek megfelelően szeptember óta a megszokottnál nagyobb kapacitással működik a BKK, miközben 20-25 százalékkal alacsonyabb az azt használók száma, de további lépéseket is fognak tenni. Annak ellenére is, hogy drámai helyzetben van a tömegközlekedés finanszírozására, hiszen a kormány nem segít.

Végül bejelentette: a fővárosi önkormányzat nem vár tovább a kormányra, hiszen aki időt nyer, életet nyer, és sajnos jelenleg néhány szociális intézménynél közel 10 nap, mire megjön egy-egy teszt eredménye. Ezért a fővárosi önkormányzat átvállalva az állam feladatait, intenzív kapacitásbővítésbe kezd, 100 ezer új antigén teszt beszerzését indítják el napokon belül. Ezek a PCR-tesztekhez hasonlóan megbízhatóak, de gyorsak is – szögezte le. – A kormány tétlenkedését nem fogjuk tovább tűrni, saját intenzív tesztelési programot indítunk – mondta. Ennek során továbbra is a főváros saját szociális és nevelési intézményeire fognak fókuszálni, de van egy csoport, akikről a kormány megfeledkezett szerinte, a pedagógusok. Ezért a 100 ezer beszerzendő tesztből 50 ezret lakosságarányosan szétosztanak a kerületeknek, és arra kérik őket, jól használják ki, és biztosítsák a pedagógusoknak és az oktatást segítő munkatársaknak is az önkéntes szűrés lehetőségét. Miután a fővárosnak nehéz az anyagi helyzete, ezért adománygyűjtést is fognak indítani azért, hogy minél több tesztet vásárolhassanak.

Karácsony még két dolgot vetett fel. Egyrészt fájóan hiányoznak a tömegrendezvényekkel kapcsolatos korlátozások szerinte, külön szabályozás kellene rájuk, így ezek szigorítására kéri a kormányt. Emellett jelezte: szívesen lenne partner abban, hogy az adventi időszakkal kapcsolatos intézkedéseket közösen alakítsanak ki a kormánnyal.

A Magyar Hang kérdésére Karácsony Gergely azt mondta, a tesztek beszerzésére több száz millió forintot fog szánni a főváros, ezért is kérik a budapestiek adományozását is. Hogy jelenleg van-e gócpont a fővárosban, arra azt mondta, az első hullámhoz képest viszonylag jól állnak a fővárosi intézmények, az idősotthonaik dolgozóit rendszeresen tesztelik. Egyébként minden nap kapnak jelentéseket az aktuális helyzetről, és mindig beszámolnak a nyilvánosságnak a jövőben is, ha van gócpont.