Szijjártó: Szájer politikai teljesítményét azok is elismerik, akik nem kedvelnek minket

Szijjártó: Szájer politikai teljesítményét azok is elismerik, akik nem kedvelnek minket

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. július 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ez természetesen fájdalmas veszteség. Szájer József politikai teljesítményét azok is elismerik, akik nem kedvelnek minket. Ami történt, természetesen elfogadhatatlan, ezért visszalépése az egyedül helyes következmény volt. Bocsánatot is kért a választóitól, tőlünk, és ami talán a legfontosabb, a családjától – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában, aminek egyes részeit közösségi oldalán, magyarul is közölte.

Szijjártót a szexbotrányba belebukó Fidesz-alapító, Szájer József botrányán túl más témákban is kérdezték. Szijjártó Péter szerint nagyszerű, hogy Magyarország és Lengyelország megegyezett Brüsszellel a jogállamisági mechanizmusról és úgy tűnik, egyelőre lekerült a napirendről a Fidesz EP-képviselőinek kizárása az Európai Néppártból. A miniszter úgy fogalmazott: „tíz éve vagyunk célpontjai az úgynevezett jogállamisági aggályokkal kapcsolatos támadásoknak, és a tapasztalataink egyáltalán nem nevezhetők pozitívnak a méltányosság és a korrektség szempontjából”. A jogállamisággal kapcsolatos támadások „rendre teljesen figyelmen kívül hagyták a tényeket és percepciókra, politikai ideológiákra alapultak”. A magyar kormány most elérte, hogy az EU-s források esetleges megvonását ne köthessék politikai és ideológiai különbségekhez. Az Európai Néppártban ennél bonyolultabb a helyzet, a konzervatív pártcsalád ugyanis a szocialistákkal többséget alkot az Európai Parlamentben, és ilyen módon balra tolódott az évek során. A magyar álláspont viszont eközben nem változott szerinte.

A minisztertől arról is érdeklődtek, hogy ezen a héten egyeztetett a BMW-vel egy új magyarországi gyár létesítéséről, míg korábban a Daimler jelentette be, hogy nagyberuházást hajt végre Magyarországon. – Mennyiben járult ez hozzá ahhoz, hogy megenyhítse az CDU/CSU európai parlamenti képviselőit a Fideszes kollégákhoz való hozzáállásukban? – tették fel a kérdést a miniszternek utalva arra, Deutsch Tamás kizárása is felmerült a néppárti frakcióban. Ő erre azt válaszolta, az említett nagyvállalatok vezetői gyakran járnak személyesen Magyarországon, és „ily módon nem vezethetők olyan könnyen félre azon média tudósítások vagy politikai támadások által, amelyek Magyarországot diktatúraként, antiszemitaként, tekintélyelvűként és még ki tudja miként tüntetik fel”.

– Ez természetesen fájdalmas veszteség. Szájer József politikai teljesítményét azok is elismerik, akik nem kedvelnek minket. Ami történt, természetesen elfogadhatatlan, ezért visszalépése az egyedül helyes következmény volt. Bocsánatot is kért a választóitól, tőlünk, és ami talán a legfontosabb, a családjától – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában, aminek egyes részeit közösségi oldalán, magyarul is közölte. – Amikor tavasszal beütött a válság, azt mondtuk a vállalatoknak: ha további beruházásokat hajtanak végre, átvállaljuk azok felét annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az elbocsátások – mondta, és arra is kitért, a német vállalatok több mint 300 000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Hogy valójában miért nem csatlakozik Magyarország a közös Európai Ügyészséghez, arra Szijjártó úgy reagált: „Magasan fejlett ügyészséggel rendelkezünk. Ez a nemzeti önrendelkezés kérdése is…”. Itt az újságíró felvetette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa, újra megválasztották 9 évre, és hogy egy független Európai Ügyészség nem erősítené-e a bizalmat a nettó befizető államokban is. Szijjártó itt azzal érvelt, az utóbbi tíz évben növekedési rekordot döntött az ország. – Ha rendszerszintű korrupció lenne nálunk, akkor ez nem lett volna lehetséges. Megvédjük magunkat az igaztalan vádaskodással szemben, amely megkérdőjelezi a jogrendünket. Egyébként több bírósági eljárás van folyamatban a kormánypártok parlamenti képviselői ellen, mint az ellenzékiek ellen – jegyezte meg.

Mások mellett az is szóba került, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök szívélyes látogatást tett júniusban Lukasenkó belarusz elnöknél, tavaly pedig Kazahsztánban azt nyilatkozta, hogy Brüsszelben néha az az érzése, hogy »idegenek között« van. Hosszútávon egyáltalán az EU-ban képzeli el Magyarország helyét?”. Szijjártó erre úgy felelt, hogy „egyértelműen”, a magyar kivitel közel 80 százaléka az EU-ba irányul. – A Kínával és más keleti országokkal való bánásmód terén azonban nagymértékű álszentséget látok: ha ugyanis kínai befektetőkért versengek, akkor németek és franciák a versenytársaim – tette hozzá.