Karácsony Gergely: Minden hazugság volt, amit a kormány az elmúlt években ígért a budapestieknek

Karácsony Gergely: Minden hazugság volt, amit a kormány az elmúlt években ígért a budapestieknek

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden, de tényleg minden hazugság volt, amit a kormány az elmúlt években ígért a budapestieknek. Nem lehet máshogy olvasni a tegnap esti Magyar Közlönyt, amiből kiderül: a kormány kiradírozta, eltörölte, megszüntette, kukába dobta az elmúlt években elkezdett és tervezett budapesti fejlesztéseket – írta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán.

Mint írta: „főleg választási kampányok közeledtével tobzódtak a kormány emberei a látványtervekben, ide gyorsvasút, oda szuperkórház, amoda égig érő vascsicsergő. Becsapták a saját embereiket is, akik ezeket a terveket képviselték. Minden hazugság volt. A hamarosan kezdődő választási kampánynak tehát a kiindulópontja ez: a budapestieket átveri a kormány.” Hozzátette: voltak a kormány tervei között olyan fejlesztések, amelyeket vitattak és voltak, amelyeket teljes mellszélességgel támogatnak. „Mindegyik megy a kukába. Elköltöttek tervekre, látványrajzokra sok-sok milliárdot az adófizetők pénzéből. Legalább 5 milliárd forintnyi közpénz megy most a kukába. Lefolytattak, lefolytattunk rengeteg egyeztetést, dolgoztak ezen szakemberek százai és civilek is sok éven át. Az elvégzett munka is megy a kukába. A kormány ki akarja kukázni Budapestet. Rajtunk, budapestieken áll, hogy ezt engedjük-e.”

Szerinte „ez a kormányzati radírozás nem más, mint annak beismerése, hogy nagy bajban a magyar költségvetés és a gazdaság. Az inflációt, a reálbércsökkenést nem sikerül »legyalulni«, »fülön ragadni«, »lebirkózni«, »letörni«. A budapesti fejlesztéseket már igen. Pedig biztos nem a fejlesztések leállításával kellene kezelni az okozott gazdasági bajokat. Kisebb jacht, nagyobb szerénység – hogy egy klasszikust idézzek. No meg kevesebb korrupció, visszafogott pénzszórás, ez talán többet segítene.”

A főpolgármester figyelmeztetett arra, hogy az uniós forrásból megvalósítható fejlesztések leállítása azt jelenti, hogy ha egyszer hozzá is jut az uniós pénzhez Magyarország, akkor sem lehet majd ezekre azt a pénzt felhasználni. „Ez tehát nem megtakarítás, hanem kapkodás. Ez a nyár a MÁV-szolgáltatás összeomlásáról szólt, most pedig kiradírozták a budapesti pályaudvarok fejlesztési terveit. Folyik a fájóan ostoba propagandakampány a budapesti közlekedés ellen, miközben éppen a kormány az, amelyik képtelen és érzéketlen arra, hogy megoldást találjon a budapesti közlekedés legnagyobb problémájára, a naponta az agglomerációból beáramló több mint 300 ezer autó okozta kihívásokra. Nincs ebben semmiféle koncepció, nincs ebben semmiféle vízió, ebben a puszta megszorítás, a pőre károkozás van. A kormány nemcsak Budapestről mond le, hanem a jövőről is. Nekünk meg az a dolgunk, hogy megvédjük Budapestet is, a jövőt is. Minden erőnkkel” – fogalmazott.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint egyebek közt törölték a feladatok közül a Dél-Budai Centrum megközelíthetőségének fejlesztését. A vasúti fejlesztések közül visszavonták a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított tételeket: Ferencváros C elágazás – Kőbánya felső – Rákos – Rákosliget, valamint Rákos – Gyömrő vasúti vonalszakasz fejlesztése, Budapest külső körvasúti megállóhelyek (Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva, Rákosszentmihály), valamint Albertfalva  megállóhely kiépítése, fejlesztése. Törölték a Galvani hídra vonatkozó „Új Duna-híd és kapcsolódó közlekedési infrastruktúra előkészítés Budapesten” című tételt, és a Gellért-hegyi közpark átfogó közterületi megújításának előkészítését.