Karácsony Gergely: Úgy tűnik, mindenről én tehetek

Karácsony Gergely: Úgy tűnik, mindenről én tehetek

Karácsony Gergely főpolgármester maszkban buszozik Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főpolgármester szerint úgy tűnik, mindenről ő tehet, sőt, mindenről is. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán ironizált Gulyás Gergely mai szavain, miszerint amennyiben a főpolgármester véleménye megváltozott, egyeztethetnek.

A téma továbbra is a fővárosiak és Pest megyeiek kijárásának korlátozása volt. A kormány egy hete jelentette be, hogy míg vidéken enyhítenek, addig az ország központjában marad a szigor, az emberek továbbra sem mehetnek csak úgy akárhová. Az intézkedést akkor helyeselte Karácsony Gergely is, azt állítva, hogy sajnos indokolt a kijárási korlátozások fenntartása.

Karácsony Gergely: A hatályos kormányrendelet szerint a budapestiek is mehetnek a Balatonra | Magyar Hang

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester levelet írt ma Orbán Viktor miniszterelnöknek felhívva a figyelmét a kormány egy hónapja a koronavírus-járvány ügyében ígért, de elmaradt egyeztetéseire. A levelet közösségi oldalán hozta nyilvánosságra Karácsony. A főpolgármester írása szerint azért volna különös aktualitása az egyeztetéseknek, mert a kormányfő szerint lezárult a védekezés első szakasza, és a második szakaszba lépett az ország.

Ezt követően szerdán arról írt levelet a főpolgármester Orbán Viktornak, hogy a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle büntetésnek. „Fontosnak tartom felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy az operatív törzs téves tájékoztatást ad a lakosság számára, amikor arról beszél, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz” – tette hozzá. Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján elhangzott, a fővárosiak és Pest megyeiek valóban utazhatnak, amennyiben a korlátozásokban megjelölt okokból teszik. Gulyás egyben hozzátette, ha Karácsonynak változott a véleménye, tárgyalhatnak a fővárosi enyhítésekről.

A kormány nyitott, hogy tárgyaljon a főpolgármesterrel Budapest újranyitásának menetrendjéről | Magyar Hang

Vita alakult ki az elmúlt napokban arról, hogy a kijárási korlátozással jelenleg is érintett fővárosiak és Pest megyeiek vajon utazhatnak-e vidékre, ahol már részben újraindult az élet. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón egyértelművé tette, hogy Budapesten és Pest megyében meg van határozva, hogy milyen alapos indokkal lehet az otthonokat elhagyni, ezek mentén a központi régiót is el lehet hagyni.

A főpolgármester arról nem szólt a csütörtöki válaszában, mit gondol jelenleg a korlátozások fenntartásáról, ahogy egyébként Gulyás sem mondta meg, mikortól jöhet a központban is ugyanaz, mint mindenhol máshol. „Tanulságos volt Gulyás Gergely miniszter úr mai sajtótájékoztatója. Tegnap levélben kértem a miniszterelnököt, hogy a kormány ne kommunikáljon a jogszabályokkal ellentétes állításokat a budapestiekre vonatkozó korlátozó intézkedésekről. Gulyás miniszter úr ma elismerte, hogy a kormányszóvivő korábbi állításaival ellentétben például a budapestiek igenis utazhatnak vidékre. Majd hozzátette, hogy én változtattam meg az álláspontom” – kommentálta az elhangzottakat Karácsony Gergely. Mint hozzátette: „Úgy tűnik, a korlátlan veszélyhelyzeti kormány-felhatalmazás ellenére mindenről én tehetek. Sőt, mindenről is.”

Frissítés: Karácsony Gergely kora este levélben fordult Gulyás Gergelyhez.