Karácsony kizáratná a fővárosi kormányhivatalt a Pesti úti idősotthon vizsgálatából

Karácsony kizáratná a fővárosi kormányhivatalt a Pesti úti idősotthon vizsgálatából

Befejeződött a koronavírus-járvány miatti fertőtlenítés a Pesti úti idősotthonban (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Pesti úti idősotthonban zajlott kormányhivatali vizsgálat jelentését, illetve az ezekre adott önkormányzati cáfolatokat, emellett kezdeményezte a fővárosi kormányhivatal kizárását az intézményt érintő vizsgálatokból – derül ki a városvezető Facebook-oldalán tett bejelentéséből. Karácsony szerint a jelentés hazug állításokkal van tele.

A Sára Botond volt fideszes kerületi polgármester által vezetett fővárosi kormányhivatal szerint többek között március 12-én volt utoljára orvos a Pesti úti idősotthonban, ám a főváros szerint ez nem igaz, március 20-án rendelt utoljára orvos. A fővárosi önkormányzat 24.hu által összeszedett cáfolatai szerint az intézményben márciusban minden nap, áprilisban pedig vagy egy tucatnyi napon volt orvosi jelenlét.

A kormányhivatal szerint az ellenőrzéskor nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban | Magyar Hang

Az elmúlt két napban háromszor is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala, és egyszer sem találtak orvost az otthonban, tehát a jelek szerint továbbra sem biztosított a folyamatos orvosi ellátás - írja az MTI a kormányhivatal csütörtöki közleményére hivatkozva.

Kitértek arra, hogy orvosi munkakör a jogszabályok szerint megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban is betölthető, nincs ok számon kérni „főállású” orvos jelenlétét. Azt sem írja elő jogszabály, hogy közalkalmazott orvost kell alkalmazni. A Pesti úti idősotthon évek óta elsődlegesen a vállalkozási jogviszonyt alkalmazza, amelyet az intézményt rendszeresen ellenőrző hatóság is rendre megfelelőnek talált, legutóbb 2019. június 14-én. A korábbi években folytatott engedélyező hatósági ellenőrzések semmilyen jogszabálysértést nem állapítottak meg. Ezen kívül folyamatos jelenlétet (napi 24 órát) egyetlen jogszabály sem írja elő szociális intézmény vonatkozásában.

Azt is írják, hogy a fővárosi önkormányzat szerint minden alapot nélkülöz az a feltételezés, hogy az orvosok jelenléte bármilyen módon képes lehetett volna a tömeges fertőzés megakadályozására, mert a Covid-19 természetéből adódóan ha a fertőzés egy ilyen zárt, idős, leromlott egészségi állapotú emberek alkotta közösségben felüti a fejét, akkor rendkívül gyorsan igen nagy számú ember megbetegedését okozhatja.

A főváros szerint április legelején volt néhány olyan nap, amikor részben a 65 év feletti orvosokra vonatkozó kormányzati intézkedések, részben a szerződött orvosok nem szerződésszerű teljesítése miatt nem volt fizikailag jelen orvos az intézményben, de ez nem hozható összefüggésbe a tömeges fertőzésekkel. A helyzetet figyelemmel követték a járványügyi hatóságok és tisztában voltak az orvosi helyzettel, de konkrét intézkedést ez ügyben nem tettek.

Karácsony Gergely politikailag motiváltnak tartja a vizsgálatot – állítása szerint előfordult, hogy két vizsgálócsoport a folyosón találkozott össze – és a jelentést is. Ennek tudja be azt is, hogy a jelentés az arra adott válaszolási határidő előtt – megfogalmazása szerint – a lakájmédiánál landolt.

A főpolgármester többek között erre is hivatkozva kérte a fővárosi kormányhivatal kizárását a vizsgálatból, mert az szerinte méltatlanná és alkalmatlanná vált a vizsgálat lefolytatására. Elmondása szerint viszont olyan szervezett vizsgálatnak állnak elébe, amelynél „a politikai elfogultság nem írja felül a tényeket”.