Kémügy: beszerveztek egy nemzetbiztonsági embert az oroszok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feloldotta a Legfőbb Ügyészség a 2011-ben indult kémügy titkosítását, így kiderült, hogy pontosan mivel vádolták a tavaly felmentett nemzetbiztonsági vezetőket. A korábban 40 évre titkosított iratokban az olvasható, hogy a többek között kémkedéssel vádolták Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, illetve utódját, Laborc Sándort.

Az ügyészség által kiadott, az MTI által is idézett közlemény alapján a vád szerint a vádlottak egy része az orosz nemzetbiztonság egyik vezetőjével egyeztettek, arról, hogy az orosz hírszerzésnél dolgozó pszichológus vizsgálja az NBH vezetőinek szavahihetőségét. Az NBH-s vezetők ezt azzal a céllal tették, hogy kiderítsék, honnan szivárogtak ki a titkosszolgálati információk.

A vádiratban jelzett parlamenti megbeszélést azonban nem sikerült bizonyítani, de azt bizonyítottnak látták, hogy orosz pszichológusok valóban jártak a Nemzetbiztonsági Hivatalban a főigazgató hívására. A hazugságvizsgálat során nem jutottak ki hazánkra érzékeny adatok a szolgálatoktól.

Az ügyészség megállapította azt is, hogy az NBH következő főigazgatója kivizsgálta az esetet és részletes jelentést tett a vizsgálatról a szakminiszternek és az előző vezető „elszigetelését” is előírták. Ám ennek ellenére az ügyészség később az új főigazgatót is megvádolta az ügyben.

A közlemény szerint az NBH-főigazgató egy társ nemzetbiztonsági szolgálattól azt az információt kapta, hogy az Orosz Föderáció hírszerzése egy beszervezett forrásból Magyarországra vonatkozó információk birtokába jutott. A kapott információ szerint a beszervezett forrás egy magas beosztású, a „nemzetbiztonság területén tevékenykedő személy.” A most közzétett kivonatból nem derül ki, hogy sikerült-e beazonosítani az illetőt.