Két lakásba zártak be 65 migránst az embercsempészek

Két lakásba zártak be 65 migránst az embercsempészek

Rendőrség (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján letartóztatta a bíróság azt a török és grúz férfit, akik több tucat illegális határátlépő budapesti szállásoltatásában működtek közre – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Egy nemzetközi embercsempész hálózat 65 embert akart Budapesten át Németországba csempészni. A budapesti szállás biztosításában részt vett egy 26 éves török és egy 32 éves grúz férfi. A 65 illegális határátlépő – akik magukat később török, illetve afgán állampolgárnak vallották – még október elején Budapesten két, I. kerületi lakásban tartózkodott ideiglenesen; őket a török férfi látta el élelemmel. A török férfi az illegális határátlépők telefonjait elvette, grúz társa pedig a lakások ajtaját rájuk zárta, így nem tudtak távozni.

Amikor a rendőrség október 9-én intézkedett a lakásoknál, a két férfi megkísérelt elmenekülni, a grúz férfi gépkocsival el is tudta hagynia helyszínt, azonban a VIII. kerületben végül őt is elfogták. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészet bűntettével gyanúsított két férfi letartóztatására tett indítványt. A nyomozási bíró a két gyanúsított letartóztatását elrendelte a szökés-elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye, valamint a bizonyítás háborítatlanságának biztosítása miatt; a bíróság döntése ellen a grúz férfi védője fellebbezéssel élt, a határozat azonban a grúz gyanúsítottal szemben is véglegessé vált másodfokon.