Kétpárti állásfoglalásban ítélnék el Magyarországot az amerikai szenátusban

Kétpárti állásfoglalásban ítélnék el Magyarországot az amerikai szenátusban

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két amerikai szenátor kétpárti állásfoglalást nyújt be az amerikai kongresszusnak, amelyben elítélik a magyarországi demokratikus visszalépést, és sürgetik a budapesti kormányt, hogy ne akadályozza Svédország NATO-csatlakozását – értesült az ABC news

Az állásfoglalás szerzői (Jeanne Shaheen New Hampshire-i demokrata és Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátor) társelnökei az amerikai szenátus NATO-csoportjának, és éppen Budapesten tartózkodnak két másik társukkal, Chris Murphy connecticuti és Chris Van Hollen marylandi demokrata szenátorokkal, hogy a több mint 18 hónapja halogatott svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról győzködjék a magyar kormányt. Az amerikai politikusok vasárnap délután sajtótájékoztatót tartanak a budapesti amerikai nagykövetségen, ezen lapunk munkatársa is részt vesz.

Mint ismert, Svédország csatlakozásához az összes NATO-tagország egyhangú támogatására van szükség, és a 31 tagállam közül Magyarország az egyetlen, amely még nem támogatta a skandináv ország kérelmét. Az Associated Press birtokába jutott állásfoglalásban a szenátorok megjegyzik, hogy „Magyarország fontos szerepet játszhat az európai és a transzatlanti biztonságban”, de rámutatnak arra, hogy nem tartotta be korábbi ígéreteit, miszerint nem az utolsó NATO-szövetségesként fogja ratifikálni Svédország tagságát. Az állásfoglalás szerint Magyarország „veszélyezteti a transzatlanti biztonságot az európai béke és stabilitás szempontjából kulcsfontosságú pillanatban”. A szenátorok állásfoglalása bírálja Orbán Viktor egyre szorosabb kapcsolatát Oroszországgal és Kínával, és megjegyzi, hogy miközben Magyarország megnyitotta kapuit a Moszkva inváziója elől menekülő ukrán menekültek előtt, „ellenállt és felhígította az Európai Unió szankcióit az Orosz Föderációval szemben”. Egyúttal azzal vádolják a magyar miniszterelnököt, hogy a migrációt, a koronavírus-válságot és az Ukrajna elleni háborút használta fel az egymást követő „szükségállapotok” (valójában veszélyhelyzetek – a szerk.) igazolására, amelyek lehetővé tették a magyar kormány számára, hogy a parlament megkerülésével, rendeleti úton kormányozzon.

A dokumentum azt is kifogásolja, hogy Orbán beavatkozik a magyar médiavilágba, korlátozza a polgári szabadságjogokat, és igyekszik leszámolni a másként gondolkodó hangokkal.