Kezdődhet az Erasmus-per

Kezdődhet az Erasmus-per

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat egyetem, közöttük a Semmelweis, tavaly májusban beperelte az Európai Unió Tanácsát, amiért megtiltotta, hogy az EU szerződést kössön az alapítványi formában működő magyarországi intézményekkel. Ez volt az úgynevezett Erasmus-ügy, ebből a programból maradnak ki az érintett intézmények. Az Európai Unió Bírósága eddig vizsgálódott, most pedig befogadta a papírokat – ezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mondta a Népszavának és most a bírói testület is megerősítette. Mindez azt jelenti, hogy elkezdődhet a per, amely valószínűleg másfél-két évig fog tartani.

Merkely Béla abban bízik, hogy az EU tanácsa még az év vége előtt „döntetlent” ajánl, azaz visszalép a pertől. A kormányok képviselőiből álló intézménynek van erre lehetősége, és példák is akadnak rá, hogy az egyik fél visszavonulót fúj, de a lap egy megbízható forrásának véleménye szerint erre azért nem érdemes nagy tételben fogadni. A hivatalos uniós indoklás szerint a tiltás addig marad érvényben, amíg a magyar kormány nem szünteti meg az ilyen intézmények kuratóriumaira jellemző összeférhetetlenséget.