Klubrádió: Nincs ok a majréra

Klubrádió: Nincs ok a majréra

Pataki Gábor (Fotó: Klubradio.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távozott a 168 Óra szakmai vezetése, a hetilap új főszerkesztője a Klubrádióból is ismert Rózsa Péter lesz. Ő mindeddig az adó főszerkesztő-helyetteseként dogozott, illetve továbbra is közös műsora lesz Köves Slomóval. Különböző tulajdoni hányaddal, de mindkét szerkesztőségben érintett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) köthető Brit Média nevű cég. Pataki Gábort, a Klubrádió főszerkesztőjét kérdeztük.

– Óhatatlanul felmerül ilyenkor a kérdés, érinti-e a Klubrádiót bármilyen formában mindaz, ami a 168 Óránál történt?
– A Klubrádió lényeges változáson nem esik át, távozik a főszerkesztő-helyettes, aki több fontos műsorban is szerepet vállalt. A magazinműsorait (Utcafront, FilmKlubRádió, Csak semmi majré) megtartja,  de a hírháttér műsorokból (Reggeli Gyors, Esti Gyors, Hetes Stúdió) kiszáll. A Reggeli Gyorsban Para-Kovács Imre helyettesíti, a többi háttér az eddig megszokott hangok veszik át a helyét. Ezek jelentős változások, de ami a Klubrádió szellemiségét érinti, abban nem változik semmi. Nincs ok a majréra, eddig sem volt Rózsa Péternek közös műsora Köves Slomóval, ő a 'Csak semmi majré' című műsorunkban történészként, vagyis szakértőként vesz részt, hogy átbeszéljék a magyar–zsidó együttélés múltját és jelenét, félelem, vagyis majré nélkül. A szerkesztőség az EMIH-től és más egyházi, sőt politikai szervezettől is független, majréra tényleg semmi ok.

– Rendre elhangzik az a vád, hogy az ellenzéki sajtó jelentős részét is a kormány ellenőrzi, befolyásolja, a hirdetések révén öncenzúrára kényszeríti. Akkor is, ha amúgy ezekben a szerkesztőségekben amúgy kiváló újságírók dolgoznak. Éreznek magukon a korábbinál nagyobb nyomást?
– Nem érzünk nyomást kormányoldalról, szerintem tudják, hogy itt nem érdemes próbálkozni. Továbbra is kritikus média maradunk, amíg hagynak minket dolgozni! Sokkal nagyobb baj, hogy a kormányoldal továbbra is, már lassan 10 éve korlátozza a munkánkat: nem nyilatkoznak, nem küldenek sajtómeghívókat és nem engednek be minket sajtóeseményekre. Az általuk működtetett MTI pedig összedőlt, nem megbízható, nem pontos, és nem segíti az újságírói munkát.

– A rádió időről időre változtat a műsorstruktúráján. Módosul-e a közéleti, kifejezetten politikai műsorok aránya?
– Próbálunk minden évben egy kicsit előre menekülni. Bár anyagi fedezet nem mindig van rá, rengeteg új műsort indítottunk az elmúlt 5 év alatt. Lényeges szempont volt, hogy a rádió ne csak a színvonalas háttér műsorait erősítse, hanem szorosan melléjük zárkózzanak az ismeretterjesztő, kulturális és szórakoztató műsorok is. Az összes közéleti és politikai műsorunk megmarad, de mivel a mi hallgatóink 3-6 órát is egyhuzamban a rádió mellett töltenek, meg kellett és még kell is erősítenünk a szórakoztatóbb műsorokat  is. Az arány nem változik, csak a minőség.

– A Klubrádió Budapest térségében fogható, miután 2011-ben elvesztette vidéki frekvenciáit. Mennyien hallgatják ma önöket és kik?
– Pontos méréseink már nincsenek, azóta hogy csak egy központi mérés van, a médiahatóság rendeli meg a hallgatottsági adatokat és ingyen osztja ki a rádióknak. Nagyon sokat torzultak az adatok, olyan változások következtek be, amik szakmailag nevetségessé teszik a hallgatottsági adatok hitelességét. Körülbelül egy nap alatt 180 és 250 ezer hallgatót érünk el, Budapesten és környékén. Rengetegen hallgatnak minket az interneten is, pillanatnyilag ott átlagosan országosan a 3. leghallgatottabb netrádió vagyunk. Szeretnénk eljutni a vidéki közönséghez is, erre a csak a világhálón van lehetőségünk, sokat erősítettünk ezen a fronton.

– A vidéki nyilvánosságot tervezik-e bárhogy támogatni, elvégre a fővároson túl még rosszabb a sajtó helyzete, rádiók terén meg aztán különösen…?
– Igen, ahogy az előbb mondtam, hogy neten próbáljuk elérni a vidéki lakosságot. A rádiónk tartalma pont annyira országos, mint amennyire budapesti, bármelyik pillanatban lehetnénk országos csatorna. Egyelőre az anyagi lehetőségeink miatt nem tervezzük a rádió földi sugárzású bővítését, de az interneten az ország egész területén lehet minket hallgatni. Az internetes felületünk fejlődött az utóbbi időben a legtöbbet, az élőben hallgatás mellett az archívumunk is professzionális, minden műsorunk elhangzás után felkerül a honlapra.

– A Klubrádió véleményműsoraiban elkötelezett a baloldali értékek mellett. A szakma nyilván szab kereteket annak, meddig lehet elmenni, meddig mehet bele egy szerkesztő, újságíró valamelyik politikai oldal képviseletébe, a „politikacsinálásba”. Most, hogy a hatalomkritikus felületek ennyire ellehetetlenültek, alig maradt pár sziget, eltolódnak-e valamennyire ezek a határok?
– Csak értékek mentén és nem érdekek szolgálatában dolgozunk. Nem akarunk „politikacsinálók” lenni, közvetíteni szeretnénk, hogy mi történik Magyarországon, Európában és az egész világon.

– Hogy egy konkrét példára kérdezzek rá, kiállhat-e a kritikus sajtó nyíltan Pikó Andrásék mellett, miután házkutatást tartottak kampánystábja központjában?
– Folyamatosan közvetítjük Pikó András megpróbáltatásait a politikai placcon. Nincs most közvetlen kapcsolatunk egymással, ő már nem munkatársa a rádiónak.  Véleményezni is akkor tudjuk, ha a legalaposabban körbejárjuk a konkrét ügyet, vagy ügyeket. Jelen esetben is elég, ha csak a tények beszélnek.

– A Klubrádió költségvetésében igen fontos szerepet kapnak a hallgatók, a támogatók. A hatalomtól független sajtó egyre inkább rászorul a civilek, a hallgatók, olvasók segítségére, meddig feszíthető ez, hiszen egyre többen kérnek? Lesz-e a képzeletbeli torta nagyobb?
– Mi úttörők vagyunk ezen a területen, mert a Fidesz hatalomra kerülése után, nem csökkentek, hanem konkrétan lenullázódtak a reklámbevételeink. Sokáig csak adományokból éltünk, túlélési gyakorlatokat tartunk és sokan ajánlják fel az 1 százalékukat is. Mi a jelenlegi hatalom alatt csak akkor szólhatunk tovább, ha a hallgatóinknak tetszik amit csinálunk, támogatják azt a szellemiséget és tartalmat amit mi szabad európai rádióként közvetítünk nekik. 

– Mikorra tervezik a következő túlélő kampányt?
– Most szombaton a 8. Szörp-Szóda fesztivállal nyitjuk meg a túlélési gyakorlatunkat. Ilyenkor hétfőtől extra műsorokkal készülünk, érdemes minket hallgatni is. A további túlélésünkhöz az idei utolsó 70 millió forintot gyűjtünk, akkor biztosan kihúzzuk a következő fél évet.