Kormánypárti képviselőkkel beszélgetnének Vonáék

Kormánypárti képviselőkkel beszélgetnének Vonáék

Pekárné Farkas Emese és Vona Gábor (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben hívja egy kerekasztal-beszélgetésre Hollik Istvánt és Nacsa Lőrincet a Vona Gábor nevével fémjelzett Második Reformkor. Pekárné Farkas Emese, a párt alelnöke és egyben EP-képviselőjelöltje az energiaitalok szabályozása kapcsán vitázna a kormánypártok képviselőivel.

A két kormánypárti politikus még tavaly októberben nyújtott be egy törvényjavaslatot, amellyel megtiltanák az energiaitalok fogyasztását a 18 éven aluliak számára. Akkor ezt többek között azzal magyarázták, hogy az Országos Mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi 100 olyan esetet rögzített, amikor 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni. A szabályozást azóta sem módosították, de nem tűnik úgy mintha, letettek volna róla. A 24.hu megkeresésére ugyanis a minap azt nyilatkozták, hogy az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytattak kormányzati, orvosszakmai és családvédelmi civil szervezetekkel, ezek pedig megerősítették bennük a javaslat szükségességét.

Pekárné Farkas Emese a nekik szánt nyílt levélben azt írta, hogy a Második Reformkornak szívügye az egészségügyi prevenció és a fiatalok életkezdése, ezért is szorgalmaznak hasonlót, igaz, ők a 16 év alattiaknak tiltanák meg az energiaitalok vásárlását. – Mivel ügyek mentén mindenkivel nyitottak vagyunk az együttműködésre, örömmel értesültünk róla, hogy önöknek is újra fontos ez a kérdés – közölte, hozzátéve, hogy várják őket a témában tervezett kerekasztal-beszélgetésre, ahová egyébként civileket és más pártokat is meghívtak.

A következő kérdéseket vitatnák meg:
• Hány éves kortól korlátozzák az energiaitalok vásárlását?
• Milyen definíció alapján bírálják el, hogy mi számít energiaitalnak?
• Kiterjed-e a vásárlás tilalma az online értékesítésre, az italautomatákra, az egészségügyi és oktatási intézményekre?