Közbelépett a bíróság, nem engedte a Fidesznek kedvező körzetátalakítást Miskolcon

Közbelépett a bíróság, nem engedte a Fidesznek kedvező körzetátalakítást Miskolcon

Bartha György (Fotó: Facebook/Bartha György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megsemmisítette a bíróság Miskolc jegyzőjének, Alakszai Zoltánnak azt a határozatát, amellyel megszüntetett egy hagyományosan baloldalinak számító körzetet a városban – derül ki a lapunk birtokába került iratból. Mint megírtuk, a szóban forgó választókerületet hiába faragták, toldozták, 25 éve mindig a szocialista Bartha György nyerte meg. Idén azért módosították ismét, mert Miskolc lakossága 160 ezer alá csökkent, így eggyel kevesebb egyéni mandátumot oszthatnak ki a városban, emiatt pedig csökkenteni kellett a körzetek számát.

A képviselő felülvizsgálati kérelmét a Miskolci Törvényszék bírálta el. A bíróság indoklásából kiderül, hogy nem konkrétan Bartha körzetének felszámolása miatt helyezték hatályon kívül a jegyző által vezetett Helyi Választási Iroda határozatát. Az eljárásban született határozat több pontját találták jogellenesnek. Ennek megértéséhez fontos tisztázni, hogy a választókerületekre vonatkozó törvény értelmében úgy kell meghatározni egy-egy helyi körzet határait, hogy azokban a lakosság száma megközelítőleg azonos legyen, de az átlagtól legfeljebb 15 százalékkal lehet eltérni. Miskolcon a jegyző úgy húzogatta a határokat és pakolgatta az utcákat, hogy összesen 11 egyéni választókerület esetében öt százaléknál nagyobb arányban tér el az ott élő lakosság száma az átlagtól. Ez tehát önmagában még nem volna baj, de e határ fölött indokolni kell. Az indoklási kötelezettség – áll az iratban – azonban csak formálisan valósult meg, az átlagszámtól való eltérés indokait az érintett választókerületekben konkrétan a határozat nem tartalmazza.

A beadványban Bartha és a szocialisták hivatkoztak arra is, hogy Miskolc a jelenlegi formáját több egykori település összeolvasztásával nyerte el. Ezek a részek jól elkülönülő földrajzi és történelmi egységek, amelyre a körzetek kialakításakor tekintettel kell lenni. A bíróság e szempontból is osztotta Bartháék kifogását, mondván az indoklás csupán általánosságban utalt a földrajzi és történelmi határvonalakra, de a határozatból nem állapítható meg, hogy ezek milyen összefüggést mutatnak a kialakított egyéni választókerületekkel.

Más kifogása is akadt a bíróságnak. A szavazókörök területe a jogszabályok szerint nem lépheti át sem az országgyűlési, sem az önkormányzati választások választókerületének határát. Az ezért bekövetkezett változtatásokat térképekkel szükséges indokolni közérthető módon, ám ezek is hiányoztak.

A Miskolci Törvényszék ezek miatt megismételt eljárásra kötelezte a jegyző által vezetett helyi választási irodát, amelynek részletes, konkrétumokat megjelölő indoklással kell határozatot alkotnia – derül ki az iratból.

Egyébként noha cikkünk április 5-én jelent meg, amely aztán bejárta az országos sajtót, a helyi médiában egy szót sem ejtettek a miskolciakat érintő változásokról. A fideszes sajtóalapítványba adott Észak-Magyarország és az önkormányzati médiumok sem számoltak be a választókerületek átszabásáról.