Közel 700 millióért vesznek dzsekit, kesztyűt a honvédség pilótáinak

Közel 700 millióért vesznek dzsekit, kesztyűt a honvédség pilótáinak

A Magyar Honvédség pilótája, egy JAS-39 Gripen mellett (Forrás: Facebook/ Magyar Honvédség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő két évben több ezer speciális ruhadarabot szállítanak majd le a Magyar Honvédség megbízásából, a megbízás összértéke eléri a bruttó 680 millió forintot – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent közleményből. A nagybevásárlás a katonai-rendészeti üzleteket bonyolító Védelmi Beszerzési Ügynökségen keresztül történt, a lista alapján pedig a honvédségi pilótákat és harckocsizókat (vagyis, a páncélosok legénységét) öltöztetik fel.

A honvédség például nagy tételben vásárol a pilótáknak szánt repülőhajózó overált, dzsekit, zoknit és speciális kesztyűket is – utóbbiakból például mintegy 4500 darabot kértek, bruttó 240 millió forint értékben. A harckocsizók overáljából szintén komolyabb mennyiséget rendeltek, ebből közel 1500 darab érkezik majd jövő év végéig. Mindkét ruhadarab érdekessége, hogy lángálló anyagból, köztük kevlárból készültek, így valamelyest védelmet nyújtanak a robbanás okozta tüzektől is. A megrendeléseket két cég: a Vektor Munkavédelmi Kft. és a KGB Group Kft. nyerte el – előbbi a munkavédelmi és katonai ruházatot gyártó cseh Cerva csoport hazai leányvállalata, utóbbi viszont (a KGB-s utalás ellenére is) hazai cég, egyik tulajdonosa a Milipol korábbi vezérigazgatójaként is ismert Keresztes József.

Szintén az uniós értesítőből tudhatjuk, hogy a Magyar Honvédség közel 2000 új hálózsákot és takarókat is szeretett volna rendelni a katasztrófavédelmi egységeik számára, bruttó 150 millió forintos értékben. Ez a feltételes közbeszerzési ugyanakkor egy adminisztratív okok miatt nem jöhetett létre.

Pontosítás

Cikkünk megjelenése után Kántor Gábor, a KGB Group ügyvezetője helyesbítést kért a cégével leírtakkal kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a beszerzési ügynökség csak keretösszeget szabott meg a ruhabeszerzési pályázat kiírásakor - és a KGB, a cikkünkben megjelentekkel ellentétben, 4500, hanem több mint 10500 kesztyűpárat szállít le a megrendelés keretében, melyeknek így egységára is kevesebb. Tegyük hozzá, a cikkünk alapjául szolgáló, hivatalos közlönyfelületnek számító TED-ben ugyanakkor valóban 4517 pár repülőhajózó kesztyűt említenek a két éves beszerzés során.

Végül, Kántor azt is jelezte, hogy a cikkben szereplő Keresztes József nem az Milipol korábbi vezérigazgatója. Az esetleges  tévedésekért az olvasók és az érintettek elnézését kérem.