Közös ellenzéki polgármesterjelölt Székesfehérváron

Közös ellenzéki polgármesterjelölt Székesfehérváron

Márton Roland (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, egyre több településen lesz az őszi önkormányzati választáson teljes ellenzéki összefogás. A Mérce beszámolója szerint legutóbb Székesfehérvár is bekerült ebbe a körbe, ahol az ellenzék minden komoly tényezője, illetve a jelenlegi helyi képviselő-testületben ott lévő pártok – az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Jobbik – felsorakozott a fehérvári MSZP-s elnök, Márton Roland mögé. Ezzel eldőlt, hogy a városvezetői székre két komoly pályázó lesz: az összellenzéki Márton, és a jelenlegi polgármester, a kormánypárti Cser-Palkovics András.

A polgármesterjelölt kijelentette, a megállapodást több hónapos közös ellenzéki munka készítette elő, és legfőbb feladatának azt nevezte, hogy „át kell vezetni Székesfehérvárt a 21. századba.” Márton szerint az EU-tól sok-sok milliárd forintot kapott az ország, ezt azonban „bulibáróként viselkedve” a fideszes vezetés elverte propagandára, „személyi kultuszra” és stadionokra.

Ezzel

szemben ő az életminőség növelésére költené ezt a pénzt, és

több problématerületre hívta fel a figyelmet:

  1. A közlekedési káosz felszámolása: a dugók felszámolása, és szükséges helyeken parkolók létesítése, az Alba Volán újjászervezése, városi tulajdonban.
  2. Egészségügyi várólisták megszüntetése, egy önkormányzati diagnosztikai központ felépítése a Gáz utcában.
  3. Közép-Európa ipari központjává kívánja tenni Székesfehérvárt: ezt úgy kívánja véghez vinni Márton, hogy „ne csak a multik” hanem a szakszervezetek támogatásával, és a kötelező egyéves bérmegállapodással ez a dolgozók érdekeit is szolgálja. Ezen kívül a helyi kisvállalkozókat is támogatni szeretné.
  4. Megoldás a lakhatási válságra: önkormányzati bérlakások nagyívű építési programja, a lakáspiac árainak mérséklése, kontrollálása.
  5. „Zöld Fehérvár”-program: fásítási, parkosítási programok a városközpontban és lakótelepeken.
  6. „Az oktatás hanyatlásának megállítása”: helyi oktatási programok kidolgozása a „versenyképes tudásért”, ez egy önkormányzati pályázatokon keresztül megvalósuló idegen nyelvi oktatás, robotikai és informatikai képzések lennének.

Az ellenzéki hat párt képviselői a közös programnyilatkozatot is aláírtak, és Márton Roland kijelentette, a végleges programot a nyár folyamán készítik el, és a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek, szakszervezetek képviselőinek neveit április folyamán fogják bejelenteni, ugyanúgy, ahogy a 14 önkormányzati képviselőjelölt bemutatása is a következő hetekre marad majd. Márton Roland egyébként 2014-ben az MSZP-Együtt polgármester-jelöltjeként 22,71 százalékát nyerte el a szavazatoknak, míg a választást Cser-Palkovics nyerte 64,5 százalékkal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Egerben és Szombathelyen is egy jelölt mögött sorakoznak fel az ellenzéki pártok: előbbi városban a jobbikos Mirkóczki Ádám, utóbbiban az MSZP-s Nemény András lesz a kormánypárti polgármesterjelöltek kihívója.